Орбан: Брюксел създава оруелски свят пред очите ни, изпраща оръжия в Украйна за „мир“ и цензура за „свобода“

„Брюксел създава оруелски свят пред очите ни. Те купуват и доставят оръжия чрез #EuropeanPeaceFacility. Те искат да контролират медиите чрез #MediaFreedomAct. Ние не се борихме с комунистите, за да стигнем до 1984 г.!“, написа унгарският премиер Виктор Орбан.

Орбан има предвид Европейския фонд за мир (EuropeanPeaceFacility), който е отговорен за прехвърлянето на планини от оръжия към украинските сили, ход, който премиерът на Унгария твърди, че само е удължил войната и е струвал живота на хиляди украинци.

Според уебсайта на Европейския механизъм за подкрепа на мира: „На 26 юни 2023 г. Съветът прие решение за увеличаване на общия финансов таван на Европейския механизъм за подкрепа на мира с 4,061 милиарда евро. Общият финансов таван сега възлиза общо на повече от 12 милиарда евро.

На 20 март 2023 г. на съвместна сесия, на която се събраха министрите на външните работи и отбраната на ЕС, Съветът постигна съгласие по предложението за три направления, представено от върховния представител и комисар Бретон. Това предложение очертава как спешно да се предоставят на Украйна артилерийски боеприпаси, идващи от съществуващи запаси или съвместно доставени.“

Орбан се позовава на конкретни термини, написани от Оруел в най-известния му роман „1984“, който описва как един измислен дистопичен режим използва думи, за да подведе хората да приемат властта на партията.

Оруел пише през 1984 г.: „Министерството на истината… беше изключително различно от всеки друг обект. Беше огромна пирамидална структура от блестящ бял бетон, издигаща се нагоре, тераса след тераса, на 300 метра във въздуха. От мястото, където стоеше Уинстън, беше възможно да се прочетат трите лозунга на партията, изписани с елегантни букви: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

Няколко реда по-нататък Оруел описва различните министерства, като пише: „Министерството на истината, което се занимаваше с новини, развлечения, образование и изящни изкуства. Министерството на мира, което се занимаваше с войната. Министерството на любовта, което поддържаше реда и закона. И Министерството на изобилието, което отговаряше за икономическите въпроси.

Що се отнася до позоваването на Орбан на Закона за свободата на медиите, който току-що беше приет тази седмица в Брюксел, се очаква законът да поеме директно медийните пазари на Унгария и Полша. Орбан написа в X, че актът е „поредното предложение против свободата от Брюксел: установяване на пълен контрол върху медиите. Ние, централноевропейците, сме виждали такива неща в миналото. Наричаха го Kominform и Reichspressekamme – Коминформ (коменистическо информиране) и Пресцентър на Райха.

Източник: RMXnews

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!