Орбан: Ако Меркел беше канцлер, нямаше да има война в Украйна

от Лазар Лазаров

Ако бившият германски канцлер Ангела Меркел все още беше на поста си и беше останала на власт, сегашният конфликт в Украйна изобщо нямаше да съществува. Това заяви на 24 юни унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за медийната група Funke, предаде Известия.

„Биха направили същото, което направиха след Крим: да изолират конфликта, вместо да го интернационализират“, цитира думите му вестник Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

Що се отнася до ръководството на САЩ, само бившият президент Доналд Тръмп, който е един от кандидатите за поста начело на Белия дом, е в състояние да сложи край на военните действия в Украйна, смята Орбан.

„Президентът на Съединените щати е единственият човек във вселената, който може да направи две решаващи обаждания до Киев и Москва“, посочи Орбан, имайки предвид кандидата за президент и бивш лидер на САЩ Тръмп.

Ръководителят на унгарското правителство добави, че Европа сега също има нужда от политици като Тръмп, „които биха могли да разклатят системата“.

По-рано, на 14 юни, руският президент Владимир Путин отбеляза, че украинската криза не е конфликт между две държави, защото ако това беше така, тогава руснаците и украинците щяха да намерят начин за разрешаване на проблемите. Той подчерта, че Западът е направил всичко възможно, за да подкопае междудържавните връзки и да настрои народите един срещу друг, но не е посмял да скъса напълно с Русия, защото такава политика е била възпрепятствана от югоизточната част на Украйна, където хората са подкрепяли близките отношения с Москва.

Източник: Известия; Lenta.ru

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!