Опит за преврат в Украйна? Прозападните министри на Зеленски, хвърлиха вкупом оставки!

Към този момент петима министри на президента на Украйна с просрочен срок Владимир Зеленски хвърлиха оставки. Общото между тях е, че се спрягат за особено близки до западните правителства. Няма информация да са принуждавани към тази стъпка от държавния глава.

Тъкмо обратното, много е вероятно това да е ход от страна на Запада да окаже натиск срещу Владимир Зеленски и то най-вероятно, за да издаде указ с дата за президентски избори, но това е само хипотеза.

Вчера около 17 часа, председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук съобщи на страницата си във Фейсбук, че трима министри са подали вкупом оставки в ръководеното от него ведомство. Той информира, че същите ще бъдат разгледани на едно от следващите заседания на парламента.

Тримата министри, които хвърлиха кърпата в късния следобед вчера са на Министерството на промишлеността Олександър Камишин, Министерството на правосъдието Денис Малюска и Министерството на екологията Руслан Стрелец.

Освен тях оставка е хвърлил и шефът на Фонда за държавна собственост Виталий Ковал, но постът му не е със статут на министър. Въпреки това е показателно, че се случва на фона на вълната от напускания.

Часове по-късно се заговори, че една от десните ръце на Зеленски – външният му министър Дмитро Кулеба ше бъде уволнен.

Тук обаче интригата вероятно е по-различна. Тъй като упорито се говори, че предходните министри, хвърлили кърпата, са верни креатури на западната власт, Зеленски вероятно иска да вземе инициативата в прочистването в свои ръце и то в последния момент.

Затова и беше обявено в различни медии, че президентът е този, който иска главата на Кулеба, а не, че той ще хвърли оставка.

Вече е ясен и кой ще е заместникът му. Настоящият външен министър на Украйна щял седне в стола на някое от освободените три министерства. Според Украинская правда Кулеба може да бъде заместен от първия му заместник Андрей Сибига.

Трусовете на властта не спряха дотук

Снощи, около 21 часа стана ясно, че и вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция, със статут на министър, Олга Стефанишина също подаде оставка от поста си.

Ресорът ѝ ясно показва, че Стефанишина е особено близка до западната власт.

Последната за вчерашния ден – пета министерска оставка бе подадена в 22 часа. Тя бе на вицепремиера и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук.

И тъй като по това време Върховната рада не е имало кой да я приеме, тя реши да обяви решението си в Талеграм.

По-любопитното е, че преди да благодари в текста на президента, премиера и членовете на правителството, но БЕЗ да ги цитира поименно, което е против всеки протокол на света, Верещук започна обяснението за оставката си с думата „Рестартиране“.

Не на последно място, украинските медии пишат рано сутринта на 4 септември, че премиерът Денис Шмигал… най-вероятно щял „да запази поста си“, макар, че още в средата на лятото Украинская правда да писа, че Зеленски обмислял да го освободи.

Контролирано беше съобщено в медиите, че един от първите, които хвърли кърпата правосъдният министър Малюска е бил подал молба за напускане още през юли, а не сега. Тъй заема поста от 2019 г.

Министърът на индустрията Камишин заема поста от март 2023 г.

А този на екологията Стрелец заема поста от април 2022 г.

КритичноБГ обръща внимание, че не може да се изключи възможността, че Зеленски ги е притиснал да напуснат, защото петимата министри и шефът на Фонда за държавна собственост са приближени до Запада, но ако това е така, ще станем свидетели на ответната реакция на Брюксел и Вашингтон.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!