Операциите за смяна на пола се утроиха в САЩ за 3 г. Ръст на самоубийствата после

Мери Гилис за The Epoch Times

Транссексуалните операции почти се утроиха в Съединените щати между 2016 г. и 2019 г., като процедурите за изграждане на гърди представляват 56,6 процента от всички операции, показват резултатите от проучване, публикувано тази седмица в JAMA Network Open.

Плътно след тях се нареждат операциите за гениталната реконструкция – 35,1%, следвана от лицеви и козметични процедури -13,9%.

Като цяло на най-много процедури са се подложили жени във възрастовата група 19-30-години, частноосигурени лица и хора с по-високи доходи. Повечето процедури се извършват на Запад и се извършват в градски учебни болници.

Около 15 процента от изследваните над 48 000 респонденти посочват, че имат проблеми с психичното здраве или пристрастяване, включително злоупотреба с наркотици и алкохол, депресия и психоза.

Какви са опасностите от транссексуалната хирургия?

Транссексуалните операции не идват без потенциални опасности. Налице са доказателства относно съжаление след операцията, дългосрочни медицински усложнения, проблемни ефекти от хормоналната терапия, констатирана е също и връзка между операциите и последвала депресия, както и последвали самоубийства.

Странични ефекти
Проучване от 2021 г. установи, че са се случили редица повторни операции, поради дългосрочни усложнения след уголемяване на гърдите. Разкъсвания на имплантите, контрактури (имунен отговор към гръдните импланти, водещ до появата на белези) и пр. Естетични проблеми могат да възникнат от 30 дни до 5,5 години след операцията.

Според Американското дружество на пластичните хирурзи страничните ефекти от реконструкцията на мъжки гениталии в женски, известни като трансфеминна операция включват следните проблеми: кървене, инфекция, лошо заздравяване на операцията, хематоми, стеноза на нервно увреждане на изградената вагина, неадекватна вагинална дълбочина, травма на пикочните пътища, анормални връзки между уретрата и кожата, болезнен полов акт, риск от самоубийство.

Проучване, публикувано в PLOS One, подчертава тревожните нива на самоубийства и опити за самоубийство при хора, претърпели операция за смяна на пола. Резултатите от експеримента на изследователи в Швеция са установили, че хората, които са претърпели смяна на пола, са 4,9 пъти по-склонни към самоубийство и 19,1 пъти по-вероятно да умрат от самоубийство.

„Хората с транссексуализъм, след смяна на пола, имат значително по-висок риск на смъртност, суицидно поведение и психиатрична заболеваемост, отколкото общото население“, пишат авторите. „Изследванията показват, че смяната на пола, въпреки че облекчава джендър дисфорията, може да не е достатъчна като лечение на транссексуалността и трябва да вдъхнови подобрени психиатрични и соматични грижи след смяна на пола за тази група пациенти.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!