ООН: Иде нова война! Светът е на ръба на катастрофа, надхвърляща границата на въображението

Задава се нова война, светът е на ръба на катастрофа. Това обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той посочи редица рискове от потенциален опустошителен конфликт между Израел и ливанската организация „Хизбула“, предодаха световните агенции.

КритичноБГ припомня, че вчера стана ясно че Канада изпрати свои военни да подготвят евакуацията на около 45 000 свои граждани от Ливан в случай на пълномащабен конфликт между Израел и ливанското шиитско движение Хизбула. Това съобщи на 21 юни израелският телевизионен канал 12.

„Много се страхуваме от войната в Ливан и се подготвяме за най-голямата спасителна операция, която някога сме провеждали“, каза канадският външен министър Мелани Жоли пред израелския си колега Израел Кац.

В отговор израелският министър призова Отава да окаже натиск върху Иран, така че последният да принуди Хизбула да изтегли частите си от границата с Израел и да спре обстрела, съобщава телевизионният канал.

„Прозорецът на възможността се затваря. ДЕЙСТВАЙТЕ БЪРЗО, тъй като Израел ще предприеме решителни действия, когато жителите на севера (евреи, живеещи на границата с Ливан – бел. ред.) не могат да се върнат по домовете си“, заплаши Кац канадския министър.

Изявлението на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, че светът е изправен пред катастрофа идва на фона на предупреждението от ръководителя на шиитската милиция Хасан Насрала, който предупреди, че „Хизбула“ е подготвена за пълномащабен конфликт с Израел.

„Хизбула“ може да нахлуе в северните територии на еврейската държава в случай на по-нататъшна ескалация, допусна Насрла.

Тежкото предупреждение дойде, след като един от висшите командири на групировката „Хамас“, Хадж Сами Талеб Абдула, беше убит при израелски удар срещу Южен Ливан миналата седмица.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви на пресконференция:

„Един необмислен ход – една погрешна преценка – може да предизвика катастрофа, която далеч надхвърля границата на въображението“, добавяйки, че „светът не може да си позволи Ливан да се превърне в следващата Газа“. Той призова и двете страни „спешно да се ангажират“ с мира.

„Светът трябва да каже високо и ясно: незабавната деескалация е не само възможна, тя е от съществено значение. Няма военно решение“, каза той и добави, че много хора вече са загубили живота си или са били прогонени от домовете си както в Ливан, така и в Израел, категоричен е Гутериш, цитиран от „Труд“.

Той обясни, че мироопазващите сили на ООН на място вече „работят за деескалация на напрежението и помагат за предотвратяване на погрешни преценки, в изключително предизвикателна среда“, добави Гутериш.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Канада прати спешно военни в Ливан за МАСОВА ЕВАКУАЦИЯ на гражданите ѝ! Израел: БЪРЗАЙТЕ!

Източник: Труд

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!