Гутериш днес ще е в Египет. Основна тема с президента им хуманитарната помощ за Газа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще пристигне в петък 20 октомври на контролно-пропускателния пункт „Рафах“, от египетската страна на границата с Ивицата Газа, пише БТА, позовавайки се на телевизия „Хадат“. Очаква се в днес той да пристигне в Кайро и да се срещне с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото ще обсъди ситуацията в Близкия изток и доставката на хуманитарна помощ в Газа.

На 19 октомври египетската столица е домакин на среща на върха Египет – Йордания, чиято основна тема е намаляването на напрежението в Газа, се казва в изявление на канцеларията на президента Сиси в социалната мрежа „Фейсбук“. Египетският президент е посрещнал йорданския крал Абдула II на летището в Кайро. При официалните разговори ще бъдат разгледани „начините за прекратяване на израелската агресия в Ивицата Газа“.

Срещата между двамата лидери първоначално беше насрочена за сряда в йорданската столица Аман, където бе планирана четиристранна среща с участието на Египет, Йордания, Палестинската автономна власт и САЩ. Проявата бе отменена заради удара по болницата „Ахли Араб“ в град Газа, отнел живота на стотици палестинци.

Междувременно агенция ДПА съобщи, че германската министърка на външните работи Аналена Бербок отново пътува за Близкия изток за нови кризисни разговори в Йордания, Израел и Ливан на фона на събитията в Ивицата Газа.

Преди полета си за Йордания Бербок увери Израел в „непоклатимата подкрепа“ на германското правителство. „Битката е с Хамас, а не с мирното палестинско население“, което също преживява огромно страдание, подчерта Бербок.

Тя иска да използва обиколката си, за да окаже натиск за освобождаването на заложниците, държани от радикалното палестинско движение Хамас, обявено за терористична организация от Израел, САЩ и Европейския съюз.

Сред заложниците, които по последни данни са над 200, има и германски граждани. Бербок назначи специален пратеник по въпросите на хуманитарната помощ в Близкия изток, който да съгласува подпомагането на мирното население в Ивицата Газа в условията на пълната израелска блокада на анклава.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!