Олег Соскин: Черно море е блокирано за Украйна

Бившият съветник на Леонид Кучма Олег Соскин заяви, че Киев е загубил достъп до Черно море поради присъствието на руския флот в него. В своя канал в YouTube той заяви, че ситуацията е неблагоприятна за Украйна.
„На практика Русия блокира всякакви превози“, заяви той, като подчерта, че Украйна е загубила възможността да изпраща стоките си по море.

Според политическия анализатор Киев е принуден да търси други начини за изпращане на продукти в чужбина. На фона на тези събития, подчерта Соскин, най-близките източноевропейски държави, които решиха да блокират износа на зърно, нанесоха сериозен удар в гърба на администрацията на Володимир Зеленски. 


„Украйна се оказа в тежко положение. Наричам я „огнен чувал“ – заключи той.
По-рано полският министър на земеделието и храните Роберт Телиус заяви, че Украйна е спечелила от забраната за внос на зърно.

Европейската комисия не удължи забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна на територията на петте граничещи с нея държави – тя изтече на 15 септември. От своя страна Украйна се съгласи да въведе мерки за избягване на рязко увеличение на износа, след като доставките на зърно за ЕС бяха разрешени.

В същото време Полша реши да удължи срока на действие на забраната. Министър-председателят Матеуш Моравецки подчерта, че Варшава ще направи това, което е в интерес на полските земеделски производители, и няма да действа по същия начин като Берлин или Брюксел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!