ОКОНЧАТЕЛНО! Украйна прие закона за забраната на Украинската православна църква

Киевско-печерска лавра

Украинският парламент прие закона за забрана на каноничната Украинска православна църква. Това съобщиха в Телеграм каналите си руските медии Взгляд и RBK.

КритичноБГ видя, че в украинските информационни сайтове все още липсва информация по приетия закон към този момент.

Законът беше подкрепен от 265 депутати при необходими 226.

По-рано председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, коментирайки документа, директно заяви, че в резултат на приемането на този закон УПЦ „ще бъде забранена“, „законопроектът предвижда нейната незабавна забрана“.

Очаква се законът да влезе в сила 30 дни след публикуването му.

Законопроектът за забрана на УПЦ е изготвен по пряко указание на президента на Украйна Владимир Зеленски и бе приет на първо четене от Върховната рада през октомври 2023 г.

Близо година обаче документът не беше внесен на второ четене поради опасения, че няма да получи достатъчно гласове от депутатите и ще предизвика недоволство на Запад.

Въпреки това на 16 август 2024 г. бяха направени окончателни изменения в документа, той получи ново име („За защита на конституционния ред в сферата на дейността на религиозните организации“ вместо „За изменения на някои закони на Украйна относно дейността на религиозните организации в Украйна“), а комисията по хуманитарна и информационна политика препоръча на парламента да го приеме на второ четене и като цяло.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!