Окончателно решават, дали токът за битовите патребители минава на свободния пазар

Днес окончателно народните представители трябва да решат, дали битовите потребители ще минат в условия на свободен пазар за електроенергия (либерализиран) или не. Точката е заложена в дневния им ред на второ четене.

Ако законовото решение падне, то тогава Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да продължи да определя цената на тока за бита поне една година след 1 юли. В този случай и Националната електрическа компания ще запази още 12 месеца статута си на обществен доставчик на електричество за домакинствата.

Мотивите за отлагането са, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители засяга около една трета от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. клиенти. Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми.

В края на март от БСП внесоха законопроект, с който предложиха на останалите народни представители реформата да бъде отложена с една година. Социалистите бяха категорични, че ако това не стане за много от гражданите ще има тежки последствия, защото няма гарантирани пари във фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!