Обявиха, колко милиарда евро е изкарала Европа от лихвите на замразените руски активи. СМЕТКАТА

евро

Към получените през 2023 г. 4,4 млрд. евро се добавят още 1,6 млрд. евро през първите три месеца на 2023 г., получени от лихви по активите на Русия. ЕС се съгласява да преведе пари за нуждите на ВСУ, а Москва обещава съдебни спорове за десетилетия

Европейският депозитар Euroclear е спечелил 1,6 млрд. евро САМО през първото тримесечие като лихви по над 200 млрд. евро, държани в блокирани руски сметки в Европа. Това разкри в интервю за Echo Валери Урбен, новият главен изпълнителен директор на депозитара.

Тя отбеляза, че Euroclear е оставал „невидим“ за медии и общественост, но след началото на руско-украинския конфликт и налагането на санкции това вече не било възможно. Оттогава, каза тя, депозитарът е в центъра на геополитиката.

Руските активи са трудни за управление, повече от сто служители на депозитара се занимават с това ежедневно, цялата организация трябва постоянно да реагира на нови санкции и контрасанкции, постоянно да прилага нови условия, казва Урбен. Тя обаче призна, че това е част от ролята на Euroclear като финансова инфраструктура.

Имаме повече от сто открити дела в руските съдилища. Тези производства са инициирани от местни инвеститори, които си искат парите. Редица адвокатски кантори ни помагат да се защитим. Вероятността да спечелим тези дела е доста малка. Но ние продължаваме да се борим„, подчертава Урбен.

След началото на пълномащабния конфликт между Русия и Украйна западните държави замразиха активите на Руската централна банка под формата на парични средства и ценни книжа

на стойност около 260 млрд. евро, повече от две трети от които се съхраняват в белгийската компания Euroclear.

Руското министерство на финансите оцени размера на замразените активи на около 300 млрд. долара през 2022 г.

Euroclear получава от тях приходи в размер на 4,4 млрд. евро (4,7 млрд. долара) само през 2023 г., което се равнява на около 80% от приходите от лихви от всички депозити за този период.

Източници на FT изчисляват, че общата печалба може да достигне 20 млрд. евро до 2027 г., като първите плащания са в размер на 2-3 млрд. евро в зависимост от лихвените проценти, пише RBK.

В началото на май европейските държави се споразумяха да използват повече от 90% от приходите от руските активи за военните нужди на Украйна.

„Това е значителна сума, възлизаща на няколко милиарда годишно“, припомни германският канцлер Олаф Шолц. ЕС не изключва възможността Киев да получи първия транш от тези пари преди края на 2024 г.

Руските власти се отнасят критично както към инициативите за конфискация на средства на Централната банка на Русия, така и към използването на приходите от тях.

„Те се опитват да повдигнат въпроса за експроприация на нашите активи, на нашата собственост. Това е посегателство върху нашата собственост, това са незаконни действия. Ще преследваме в правната сфера всички, които са замесени в такива решения, в процеса на вземане на решения и в тяхното изпълнение“, обеща президентският говорител Дмитрий Песков.

Той говори за перспективата да се водят съдебни дела в продължение на много десетилетия срещу инициаторите на решенията за руските активи.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!