Обсаждащите Париж увесиха бесилки от мостовете. А в Белгия… ОБЗОР

Протестиращите фермери се готвят за втори ден да не вдигат обсадата над Париж с барикади. За целта са разположили на магистралите стотици трактори и купища бали сено, за да ги блокират. Така те искат да окажат натиск върху правителството относно бъдещето на техния отрасъл, разтърсен от последиците от войната в Украйна, пише France24.

Блокирането на главните пътни артерии около Париж – домакин на Летните олимпийски игри след шест месеца – и протестите на други места във Франция обещават още една трудна седмица за новия премиер Габриел Атал, след по-малко от месец на поста.

На снимките от блокадите е видно, че протестиращите са увесили бесилки от мостовете.

Очакваше се правителството на Атал да обяви нови мерки във вторник след разговори със синдикатите на фермерите, след като про-селскостопанските мерки, разкрити миналата седмица, не успяха да отговорят на исканията им , че производството на храна трябва да бъде по-доходоносно, по-лесно и по-справедливо, припомня френското издание.

„Фермерите разположиха конвои от трактори, ремаркета и дори комбайни в понеделник в това, което те описаха като „обсада“ на Париж, за да получат повече отстъпки. Някои протестиращи дойдоха с запаси от храна, вода и палатки, за да останат на барикадите, ако правителството не направи отстъпи място.“

„Дойдохме да защитим френското селско стопанство“, каза Кристоф Росиньол, 52-годишен фермер, занимаващ се с овощни градини и други култури. Тракторите на барикадата източно от Париж бяха паркирани, така че образуваха нещо, което приличаше на житен клас, видяно от въздуха.

„Вървим от криза в криза“, каза Росиньол. Някои превозни средства носеха плакати, на които пишеше „Няма храна без фермери“ и „Краят ни би означавал глад за вас“.

Барикадите подчертаха пропастта в икономическите и социални възможности между града и провинцията във Франция. Протестиращите казаха, че се чувстват игнорирани от правителствените министри, като добавиха, че те рядко посещават ферми и си цапат обувките, пише France24.

Правителството обяви разполагането на 15 000 полицаи, предимно в района на Париж, за да спрат всякакви опити на протестиращите да влязат в столицата. Офицери и бронирани превозни средства също бяха разположени в центъра на Париж за доставки на прясна храна, пазара Rungis.

Регионалните органи за движение по пътищата на Париж съобщиха за блокажи на магистрала А1 на север от главното международно летище на града, на А4 близо до тематичния парк Дисниленд източно от столицата и на други обикновено натоварени магистрали.

„Нашата цел не е да притесняваме или да съсипваме живота на французите“, каза Арно Русо, президент на влиятелния земеделски съюз FNSEA, по радио RTL. „Нашата цел е да окажем натиск върху правителството за бързо намиране на решения за излизане от кризата.“

Фермерите в съседна Белгия също издигнаха барикади, за да спрат трафика, достигащ до някои главни магистрали, включително до столицата Брюксел. Повечето протести се провеждат във френскоговорящата част на страната.

Фермер от Турне в западна Белгия, Клементе Глорио, каза, че на земеделските производители им е „писнало. В един момент ни се налагат правила и ограничения, било то административни или финансови. Това е вредно и от известно време, така че започваме да си задаваме въпроси за нашето бъдеще”.

Глорио и фермерите на барикадите около Париж заявиха, че имат за цел да продължат да протестират поне до четвъртък, когато лидерите на 27-те държави от Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел за среща на върха, фокусирана върху финансовата подкрепа за Украйна.

„Имаме всичко необходимо за ядене, барбекю и бали със сено, за да се предпазим от вятъра. Имаме оборудването и се настаняваме добре!“ каза фермерът от региона на Париж и протестиращият Жан-Батист Беноа.

Движението във Франция е поредното проявление на глобална хранителна криза, влошена от почти двугодишната пълномащабна война на Русия в Украйна, основен производител на храни.

Френските фермери твърдят, че по-високите цени на торове, енергия и други суровини за отглеждане на култури и изхранване на добитък са изяли доходите им.

Протестиращите също така твърдят, че масово субсидираният селскостопански сектор на Франция е свръхрегулиран и засегнат от вноса на храни от страни, където земеделските производители са изправени пред по-ниски разходи и по-малко ограничения.

Таксиметрови шофьори с други оплаквания също организираха протести срещу бавно шофиране в понеделник, добавяйки към хаоса в трафика в района на Париж и други части на страната. Властите препоръчаха участниците в движението да преминат на обществен транспорт, ако е възможно.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!