FOX: Ню Йорк решава днес да махне всички статуи на Вашингтон и Колумб

Ню Йорк ще обмисли премахването на статуи на Джордж Вашингтон, пише FoxNews.

Тъй като Ню Йорк се сблъсква с огромни бюджетни съкращения, поради мигрантска криза, натоварваща публичните ресурси, градският съвет планира да обмисли поредица от мерки за премахване на статуи на големи исторически личности като Джордж Вашингтон, за да не бъдат предявени искания за репарации.

Комисията по културни въпроси на градския съвет ще проведе публично изслушване относно мярка за премахване на произведения на изкуството в градска собственост, които „изобразяват човек, който е притежавал поробени лица или директно се е облагодетелствал икономически от робството, или е участвал в системни престъпления срещу коренното население, или други престъпления срещу човечеството.“

Тези критерии ще включват фигури като първия президент на Америка Джордж Вашингтон, холандския губернатор и заселник в Ню Йорк Питър Стайвесант, както и Христофор Колумб. Всички те имат статуи из целия град.

Ако Комисията за обществен дизайн реши да не премахва произведението на изкуството, тогава ще трябва да предвиди инсталиране на „обяснителна табела“ до произведението на изкуството.

Предложението ще изиска Комисията да се консултира с Министерството на образованието за инсталиране на обяснителни /информационни/ плочи на тротоари или други обществени пространства в близост до училищата, кръстени на лице, което отговаря на критериите.

Също така в дневния ред днес ще се разисква предложение за създаване на работна група, която да „обмисли въздействието на робството и несправедливостите за афро-американците в Ню Йорк и обезщетенията за такива несправедливости„.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс каза миналата седмица, че притокът на десетки хиляди мигранти ще доведе до “ финансово цунами „, тъй като отделите са принудени да ограничат бюджетите, за да приемат новопристигащите.

Освен това кметът предупреди, че всеки градски отдел вероятно ще претърпи бюджетни съкращения, за да отговори на очакваните разходи от 12 милиарда долара, заради мигрантската криза.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!