NYT: Израелската противоракетна система Iron Dome беше пробита по най-елементарен начин

По време на атаката срещу Израел радикалните палестински движения Хамас и Ислямски джихад са използвали евтини ракети и най-прости атакуващи дронове, които успяха да преодолеят израелската система за противоракетна отбрана Iron Dome, пише The New York Times (NYT).

Авторите питат как Хамас успя да скрие от израелското разузнаване натрупването на арсенал, който му позволи да претовари системата за противоракетна отбрана.

Израел разработи Железния купол специално за защита срещу ракети

Първата батарея на тактическата система за противоракетна отбрана Iron Dome влезе в бойно дежурство през 2011 г., а до 2014 г. девет батареи бяха на дежурство в Израел. Израелската система е предназначена за борба с тактически ракети с обсег от 4 до 70 километра.

Батерията включва радарна станция (радар) EL/M-2084, която ви позволява да идентифицирате цел и да определите траекторията на нейния полет. Радарът може да не издаде команда за прихващане, ако според изчисленията ракетата падне в необитаема зона.

Батареята Iron Dome включва също команден център и три пускови установки за 20 противоракетни ракети Tamir с неконтактен предпазител. През 2012 г. цената на изстрелването на една ракета беше оценена на 35-40 хиляди долара, което значително надвишава цената на прехванатите цели.

Смята се, че една батерия може да защити площ от 150 квадратни километра. По време на кризата от 2021 г. Хамас изстреля повече от 4300 ракети срещу Израел. Тогава беше заявено, че Железният купол е прихванал около 90 процента от ракетите, които са се насочвали към населени места.

Хамас успя да открие уязвимост в израелската система

По време на настоящата атака броят на ракетите беше увеличен, което претовари системата за противоракетна отбрана. Източникът на NYT призна, че Хамас е проучила уязвимостта на системата за противоракетна отбрана. По този начин всеки стартер отнема известно време за презареждане. През този период ракетите могат безпрепятствено да поразяват цели. Анализаторите на Janes предполагат, че Хамас използва нови ракети Раджум, които са по-трудни за прихващане, и дронове.

Миналите ракетни атаки на Хамас бяха частично смекчени от израелската система за противоракетна отбрана, известна като Железния купол. Но в събота системата изглеждаше претоварена. Хамас успя да изстреля стотици ракети в бърза последователност, потенциално повече, отколкото могат да издържат прехващачите на системата.

Освен това масирана атака може да доведе до изчерпване на противоракетните резерви. Източници казаха на Washington Post, че Израел е поискал помощ от Съединените щати за снабдяване с ракети Iron Dome.

Хамас може да е получила оръжия благодарение на Киев

Членът на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър-Грийн призна , че Хамас е можело да използва американски оръжия, които биха могли да бъдат доставени от Украйна и Афганистан .

„От Афганистан ли идва? От Украйна ли идва? Много е вероятно и двете“, казва тя

По-късно военният експерт Андрей Клинцевич съобщи, че Киев може да е прехвърлил на движението Хамас  „Стингър“ или „Стрела“, гранатомети, стрелково оръжие и боеприпаси.

Той също така отбеляза, че тактиката на използване на дронове от нападателите може да показва, че бойците са участвали във военни операции в Украйна като част от международни бригади.

Източник: Лента.Ру

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!