NYT: Близки помощници на Байдън са разпитани по делото за разкриване на секретни документи

Няколко ключови съветници на Джо Байдън бяха разпитани в рамките на разследването за неправилно съхранение на секретни документи, свързани с времето, когато той беше вицепрезидент (2009-2017 г.), в мозъчния тръст и дома на настоящия американски президент. Това съобщи вестник New York Times, позовавайки се на свои източници.

Според тяхната информация през последните девет месеца „разследването е достигнало до най-високите нива“ на Белия дом и различни министерства. Източниците на изданието отбелязват, че сред разпитаните от специалния прокурор Робърт Хур са Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, и Стив Рикети, висш съветник на Байдън.

Освен това, както посочва вестникът, в рамките на разследването са били разпитани държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, бившият началник на канцеларията на Белия дом Рон Клайн и постоянният представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Майкъл Карпентър, който преди това е оглавявал мозъчния тръст на Байдън в Пенсилванския университет.

През януари тази година беше съобщено, че в сградата на свързан с Байдън вашингтонски мозъчен тръст е открита пратка с класифицирани документи. Те датират от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на САЩ.

Според Белия дом документите са били открити от адвокатите на държавния глава през ноември 2022 г. Документите са се намирали в офис, използван от Байдън от 2017 до 2019 г., т.е. до момента, в който той обяви кандидатурата си за президент. По-късно секретни документи бяха открити и в дома на Байдън в Уилмингтън, Делауеър.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!