Няма мърдане. Зеленски спира и депутатите си да излизат от страната. Даже до партньорите

Президент на Украйна

Кабинетът на украинския президент Владимир Зеленски попречил на редица украински парламентаристи да пътуват до Вашингтон за среща, организирана от посолството на САЩ в Украйна.

Това съобщи на 29 февруари депутатът от Върховната рада Ярослав Железняк, цитиран от Известия.

Посолството на САЩ наскоро организира посещение през март за редица депутати от [Върховната Рада] във Вашингтон. <…> Офисът на президента не е одобрил това пътуване и заминаване за депутатите“, отбеляза парламентаристът в канала си в Telegram.

Той допълни, че както депутатите от проправителствената партия, така и тези от опозицията не са били допуснати да напуснат. Железняк подчерта, че това пътуване се разглежда като инструмент за подкрепа на решението на Конгреса на САЩ за отпускане на помощ на Украйна, обсъждането на което продължава повече от четири месеца.

Нещо повече, организаторите бяха готови да го платят за своя сметка. Това е идеален момент да подкрепим приемането на решението на Конгреса, което е толкова необходимо за Украйна“, добави той.

По-рано, на 10 януари, бившият президент на Украйна и лидер на партията „Европейска солидарност“ Петро Порошенко призова ръководството на Върховната рада да отмени забраната депутатите да пътуват в чужбина, тъй като това е пречка за тяхната дипломатическа работа.

Преди това, на 1 декември, Порошенко съобщи, че украинската гранична служба не му е позволила да напусне страната . Според бившия украински лидер той възнамерявал да проведе „десетки срещи“ в Полша и САЩ. По-специално да обсъдят с полската страна вдигането на блокадата за превозвачи на границата на двете страни, а с американската страна – предоставянето на военна помощ на Киев, отбеляза бившият украински лидер.

На свой ред Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи на 2 декември, че на Порошенко е забранено да пътува в чужбина заради намерението му да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан. Ведомството съобщи, че руските специални служби уж подготвят информационно-психологическа специална операция за намаляване на подкрепата за Украйна сред нейните съюзници.

По-късно, на 21 декември, порталът Strana.ua съобщи, че Порошенко е получил средства в размер на 37 милиона гривни (985,3 хиляди долара) от унгарските власти, преди да се опита да напусне украинска територия. Изяснено е, че парите са получени от Порошенко на 24 и 30 ноември 2023 г., преди неуспешната му среща с Орбан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!