Няма друго спасение от икономическия колапс за Израел, освен да се превърне в 51 щат на САЩ

Владимир Прохватилов за Фонд за стратегическа култура

Известният английски икономически историк Адам Туз публикува статия на своя уебсайт, в която прогнозира икономически колапс за Израел в резултат на войната с Ивицата Газа, независимо от изхода на този военен конфликт.

Израел е мобилизирал 360 000 резервисти – това е 8% от цялата работна сила на страната… Данните от кредитните карти показват, че частното потребление в Израел е спаднало с почти една трета. Разходите за отдих и развлечения са намалели със 70%. Туризмът, опората на израелската икономика, е спрял. Полетите са отменени. Офшорно, израелското правителство нареди на Chevron да спре производството в газовото находище Тамар, което струва на Израел 200 милиона долара месечно пропуснати печалби„, пише Туз.

Адам Туз, икономически историк

Преди началото на военния конфликт „имаше много активно включване на палестинци от тези територии в израелския пазар на труда. През 2022 г. около 200 хиляди палестинци са работили в Израел (за сравнение, през 2002 г. – по-малко от 50 хиляди), от които 80 хиляди са били в строителството.“

Сега „израелската администрация е блокирала достъпа до работа за огромното мнозинство палестинци от Западния бряг, а това са още 5% от пазара на труда в страната. Много строителни проекти в Израел просто ще спрат без палестински работници.”

Адам Туз цитира прогнозата на JP Morgan, че икономиката на Израел ще се свие с 11% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Той пише, че това е невероятно увеличение на разходите в сравнение с  цената войните на Израел преди със съседите му. Така масовото палестинско въстание „Интифада“ в края на 80-те години намали БВП на Израел само с 3,8%.

Ако настоящата инвазия в ивицата Газа се проточи поне шест месеца, както обещават израелските власти, това заплашва да хвърли икономиката на страната в бездната. Централната банка на Израел вече е продала 30 милиарда долара резерви, за да предотврати срива на шекела. Ето защо сега САЩ толкова бързо разкриват финансовите си резерви, обещавайки да отделят до 14 милиарда долара.

Адам Туз не е сам в апокалиптичните си прогнози за израелската икономика. 300 осведомени израелски икономисти, както съобщава вестник The Times Of Israel , написаха отворено писмо до министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на финансите Бецалел Смотрич, в което призоваха за незабавно спиране на всички несъществени елементи в държавния бюджет и за преразглеждане приоритети на разходите, за да се справят с задаващата се икономическа криза.

Вие не разбирате мащаба на икономическата криза, пред която е изправена израелската икономика“, предупредиха те в писмото. „Продължаването на сегашното поведение [на властите] вреди на икономиката на Израел, подкопава доверието на гражданите в държавната система и подкопава способността на държавата Израел да преодолее ситуацията, в която се намира.

Подписалите писмото включват професор Джейкъб Френкел, бивш управител на Банката на Израел; Рони Хезкияху, бивш главен счетоводител на Bank of Israel; Хаим Шани, бивш генерален директор на Министерството на финансите; проф. Юджийн Кандел, бивш председател на Националния икономически съвет; бивш заместник-управител на Банката на Израел, професор Ейтан Шешински; Професор Лео Лейдерман от университета в Тел Авив; Носителят на Нобелова награда за икономика за 2021 г. Джошуа Ангрист от Масачузетския технологичен институт.

След избухването на военния конфликт „всички сектори в Израел, включително строителството, технологиите, селското стопанство и текстила, страдат от недостиг на работна ръка. На брега на Тел Авив спря строителството на луксозния хотел Mandarin Oriental. Крановете и скелетата са празни. Изглежда, че почти 80% от всички проекти в процес на изграждане в Израел са замразени. …Една трета от ресторантите в големите градове не са отворили отново поради липса на персонал, а понякога дори и на клиенти“, съобщава израелски кореспондент на френския вестник Le Monde .

Ако двумесечна война с Хамас струва на Израел 17 милиарда долара и загуба от 3% от БВП (JP Morgan изчислява 11% в близко бъдеще), тогава битките, дори да са по-малко интензивни от сега, просто ще унищожат израелската икономика в рамките на една година .

Адам Туз, който предполага, че войната на Израел с Хамас ще бъде „дълга и продължителна“, смята, че операциите в ивицата Газа ще струват на Израел много повече, отколкото предполагат най-песимистичните оценки на израелските икономисти, и че всъщност Израел отново, както през 70-те и 80-те години на миналия век, когато безвъзмездната помощ от Америка достигаше 10-14% от БВП-то му, няма друго спасение от колапс, освен да се превърне във фактическия 51-ви щат на САЩ.

Не може да се изключи, че това е била задачата на задграничните плановици на голяма война в Близкия изток.

Със съкращения

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!