Новото правителство на Полша положи клетва, но какво от това?

Правителството на полския министър-председател Матеуш Моравецки положи клетва в понеделник в президентския дворец във Варшава. На Моравецки му остават две седмици, преди правителството му да бъде изправено пред вот на доверие в Сейма, или долната камара на полския парламент, пише Анадолската агенция.

През изминалите почивни дни обаче той заяви, че си дава само 10% шанс да спечели гласуването и правителството му да встъпи в правомощията си.

Повечето от министрите в отиващото си правителство на „Право и справедливост“ не получиха предложение от Моравецки да влязат в новия състав на министерския съвет, с изключение на министъра на отбраната Мариуш Блашчак. На тяхно място идват хора, които досега не са били свързани с политиката или са от втория или третия ешелон на партията.

„Право и справедливост“ разполага със 194 гласа в Сейма, но няма коалиционен партньор, който да ѝ осигури мнозинство.

За разлика от тях съюзът на Гражданската коалиция, Третият път – коалиция на Полската народна партия и партията „Полша 2050“, и партията Нова левица има мнозинство от 248 гласа и заявиха, че възнамеряват да съставят правителство, оглавявано от бившия министър-председател Доналд Туск. За да получи мнозинство, „Право и справедливост“ трябва да привлече 37 опозиционни депутати.

Партията на Моравецки зае първото място на изборите на 15 октомври, но не успя да получи мнозинство. Президентът Анджей Дуда, съюзник на „Право и справедливост“, даде първия мандат за съставяне на ново правителство на партията победител на изборите.

Депутати от опозицията заявиха, че са получили писма за участие в коалиционни преговори, но призивът на Моравецки не е получил подкрепа.

Междувременно представители на трите опозиционни групи подписаха коалиционно споразумение. Съпредседателят на партията „Нова левица“ Влоджимеж Чарзасти заяви, че споразумението включва 24 точки.

Междувременно новият председател на долната камара на парламента – Шимон Холовня – обяви намерението си да отмени комисиите, създадени от отиващото си правителство, а също и „да подобри отношенията с пресата и като цяло да направи полската политика по-малко мрачна и конфронтационна, отколкото при отиващото си правителство на „Право и справедливост“.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!