Какво ново военно оборудване разработва Русия?

от Лазар Лазаров
Чертеж, разработка

Русия разработва високопроходима машина-амфибия „Тритон“ за преодоляване на водни препятствия и създаване на плацдарми в зоната на специалната операция (в Украйна бел.ред.). Това заяви пред РИА Новости Константин Багдасаров, генерален директор на ООО „Арго“, разработчик на „Тритон“ , предава News.ru.

В момента се сглобява прототип на това превозно средство, уточнява той, като посочва, че тестването на оборудването трябва да започне през май – юли тази година.

Амфибийният автомобил с повишена проходимост има своя ниша в армията, в Министерството на извънредните ситуации и в гражданската сфера. Една от най-перспективните области на приложение на „Тритон“ днес е форсирането на водни препятствия с последващо създаване на плацдарми в зоната на Североизточния европейски военен окръг, пояснява Багдасаров.

Според него едно от предимствата на Тритон е разположението на двигателя, което позволява на амфибията да влиза във водата от ниска скала, без да губи плаваемост. Товароносимостта на превозното средство за всички терени по вода е един и половина тона, а върху почвата – един тон.

Багдасаров отбелязва, че за противника ще бъде трудно да порази толкова малки цели като „Тритон“, тъй като персоналът ще се разтоварва, а конструкцията на машината включва предни и задни трюмни отделения за допълнително зареждане на боеприпаси и оръжия.

По-рано стана известно, че руската компания „Ступор“ е представила едноименния комплекс за откриване и борба с безпилотни летателни апарати. Сред предимствата създателите изтъкват наличието на изкуствен интелект и възможността за работа с различно оборудване, което повишава ефективността му, припомня News ru.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!