Новият глобален съюз на Китай, Иран и Русия заплашва да детронира САЩ

Ржегож Адамчик, RMXNews

от Лазар Лазаров

Надвисналият призрак на нови войни става все по-очевиден на фона на войните, които вече се провеждат – всъщност историците може един ден да измислят общ термин за тези събития, независимо дали това е нова Тридесетгодишна война, Петдесетгодишна война или Стогодишна война, водеща до формирането на непредвидима глобална динамика на силите.

За Полша това е тревожен сигнал, че Западният свят след края на Студената война, към който тя се стреми да се прикрепи в продължение на повече от три десетилетия, може би вече не е сигурно убежище.

Новият съюз на Китай, Иран и Русия, насочен срещу Запада, има за цел да свали от трона Съединените щати и да си подели плячката, оставена от угасналите европейски сили. Но сред триото само Китай притежава способността да поеме ролята на истински глобален играч, способен решително да оформи бъдещия баланс на силите заедно с Америка.

Въпреки това основите на този антизападен съюз може да не са толкова здрави, колкото се предполага, тъй като конфликтните интереси на трите ревизионистични държави могат бързо да надделеят.  Западът се оказва разделен не само по въпроси, свързани с Украйна или Близкия изток, но и по отношение на способността си да се мобилизира срещу тези заплахи и да поддържа единство.

Докато защитата срещу Русия и Китай е най-популярната позиция от двете страни на Атлантическия океан, практическите въпроси трябва да бъдат разгледани. Западът трябва да се съсредоточи върху възстановяването на надеждността на американо-европейския съюз за възпиране на противниците, отговорност, която лежи предимно на Европа, която трябва да демонстрира своя ангажимент за осигуряване на собствената си безопасност.Двусмислената позиция на Германия обаче представлява значителна пречка за това. 

Западът изпитва големи трудности да признае факта, че позицията му е поставена под въпрос – не само в геополитически план. Война е обявена и на неговата ценностна система. Именно в това се състои проблемът, тъй като това може да се окаже още по-тежко бойно поле, след като днес Западът е по-разделен по отношение на собствените си ценности, отколкото по актуалните въпроси, свързани с войната и мира в Украйна или Близкия изток.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!