Нова военна помощ от 500 млн. долара отпусна САЩ на Украйна

Украинската контраофанзива не постига осезаеми резултати, но Западът няма намерение да забавя темпото на подкрепа за Киев. Украйна получи следващия, 41-ви пакет от помощ от САЩ. Оказа се дори по-голям от предишния, 40-ти. Не се оправдаха предположенията, че Вашингтон ще намали подкрепата за украинската армия, ако тя не постигне ранен успех, пише Независимая газета.

 

Съдържанието на 41-вия пакет беше обявено във вторник едновременно от източници на Пентагона и Белия дом. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън явно беше заинтересована да демонстрира, че Западът ще компенсира украинската армия за всички загуби в оръжия, които тя ще понесе по време на контранастъплението.

 

Пакетът включва 30 бойни машини на пехотата Bradley, оборудвани с картечници и автоматични оръдия, и 25 бронетранспортьора Stryker. И двете се използват активно в украинската контраофанзива. Арсеналите на украинската армия ще бъдат попълнени с нови противотанкови системи Javelin и боеприпаси, включително за реактивни системи за залпов стрелба HIMARS, системи за противовъздушна отбрана Stinger и Patriot.

 

Обемът на 41-ия пакет е за $500 млн., което е повече  от 40-ия пакет, отпуснат на 13 юни. Оръжията са  на стойност $325 млн. Трябва да се отбележи, че в 40-ия пакет се акцентира върху подкрепата на украинските системи за противовъздушна отбрана. Той съдържа 15 Bradley и 10 Strykers, тоест 2–2,5 пъти по-малко, отколкото в 41-ия пакет.

 

Но изданието Politico, което има солидни източници в Белия дом, твърди, че ръководството на САЩ пряко обвързва размера на отпуснатата помощ с това колко успешно ще се развие украинската контранастъпление. Това означава, че или Вашингтон смята, че украинските войски действат в съответствие с плана и не са претърпели поражения, или са решени да победят Руската федерация на всяка цена това лято.

В полза на факта, че Белият дом възлага големи надежди на текущата операция на украинската армия, свидетелства и една интересна забележка на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. По време на посещението си в Италия на 12 юни той каза, че успехът на контранастъплението ще „укрепи позицията“ на Украйна „на масата за преговори“, която руското ръководство ще бъде принудено да приеме, ако бъде победено това лято. Оказва се, че битките през юни-юли се смятат от Вашингтон за решаващи и могат да предопределят изхода на целия конфликт. В същото време Блинкен каза в същото време, че Съединените щати вече гледат към бъдещето след конфликта: те очакват да укрепят украинската армия, за да може тя да устои на опитите на Русия да отмъсти.

 

Трябва да се отбележи, че съюзниците на Съединените щати вече определят планове за доставка на оръжие на Киев за 2024 г. По-специално правителството на Холандия, според германския телевизионен канал Tagesschau, планира да предаде 14 танка Leopard 2A4 на украинската армия през следващата година. Сега Украйна има около 50 от тези танкове. При това те ще се ремонтират на територията на страните от ЕС – тоест извън обсега на руските войски.

 

Вече работят два ремонтни центъра, специализирани в новото западно оборудване, прехвърлено в Украйна – в Словакия и Румъния. Освен това посланикът на Германия в Полша Томас Багър съобщи за създаването на полско-германски център за ремонт на украинска бронирана техника, включително танкове Leopard 2А4. Според полските медии той се намира в град Гливице, символично място, от което започва Втората световна война. Центърът очевидно вече е готов или ще заработи още преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Протоколът за създаването на центъра беше подписан още през април като част от групата във формата Рамщайн, която обединява страните, които подкрепят Киев с оръжейни доставки. Що се отнася до техниката съветско производство, която е на въоръжение в украинската армия, тя се обслужва и в Източна Европа, в същата Полша, където от април се ремонтират украински танкове Т-64.

 

Източник: Независимая газета

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!