Нова държава заговори за влизане в състава на Русия

Руснаци

Въпросът за евентуалното влизане на Южна Осетия в състава на Русия се обсъжда между страните, съобщи председателят на парламента на републиката Алан Алборов. Според него, цитиран от РИА Новости, Москва и Цхинвали /столицата на Южна Осетия/ водят координирана външна политика. Южна Осетия е историко-географска област в Северна Грузия, бивша автономна област по време на съветската власт, самопровъзгласила се за независима република, но само частично призната.

Ние обсъждаме всички тези въпроси в тясна координация с Руската федерация, като вземаме предвид нашите двустранни отношения и договорености “, каза Алборов в отговор на въпрос за възможността за референдум по съответна тема.

Той отбеляза, че когато страните постигнат взаимно заключение за присъединяването на Южна Осетия към Русия, това ще бъде направено.

През 2023 г. президентът на Южна Осетия Алан Гаглоев по време на обръщението си към народа и парламента каза, че се надява републиката скоро да се присъедини към Русия.

В същото време представителят на Кремъл Дмитрий Песков през май 2022 г., говорейки за референдум в републиката, отбеляза, че Москва не планира да предприема никакви стъпки в тази посока.

Преди това заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че идеята за присъединяване на Абхазия и Южна Осетия към Русия може да се реализира, ако Западът продължи да ескалира ситуацията в Грузия. Той подчерта, че Москва не иска повторение на 2008 г. и е готова да решава проблемите на масата за преговори в рамките на Устава на ООН.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!