NYT разкри нов проблем с оръжейната помощ за Украйна

Доставката на част от оръжията за Украйна, обещани й от САЩ, Великобритания и Германия, може да отнеме месеци, пише The New York Times, позовавайки се на западни официални лица.

В края на април Белият дом заяви, че Киев вече получава оръжия като част от първия пакет за помощ, след като одобри финансиране в размер на 60 млрд. долара. Някои оръжия бяха предадени на украинската страна още преди доставките да бъдат официално обявени от западните страни, отбелязва NYT.

Например на 23 април Великобритания обяви най-големия пакет военна помощ за Украйна в размер на 620 милиона долара. Според представител на британското министерство на отбраната няколко седмици преди това украинската страна е получила пратката с оръжие.

Въпреки това щяло да отнеме няколко седмици, за да пристигнат в страната оръжията с „абсолютен приоритет“ – ракетите въздух-земя Storm Shadow с обсег от около 250 км, каза официален служител пред изданието. Той не дава подробности от съображения за сигурност.

Американският служител признава пред NYT, че повечето произведени в САЩ тежки оръжия и боеприпаси ще пристигнат в Украйна чак през лятото „или дори по-късно“.

Според събеседника първо трябва да се реши каква помощ може да бъде прехвърлена на Киев, за да не се „изчерпват частите на НАТО“ с бойни машини на пехотата „Bradley“ и бронетранспортьори „Humvee“. Служителят също цитира недостига на 155-милиметрови артилерийски снаряди по света.

NYT отбелязва, че бойните превозни средства, лодките, ракетните установки и системите за противовъздушна отбрана са трудни за транспортиране, „отчасти защото размерът им налага да бъдат транспортирани по море и със строго охранявани влакове“.

Освен това, пише вестникът, преди да изпрати някаква военна техника, например системата Patriot, обещана от Германия, е необходимо украинската армия да се научи как да я използва.

Следващата седмица около 70 военнослужещи от украинските въоръжени сили ще започнат шестседмично обучение в база в Източна Германия. Очаква се Киев да получи системата не по-рано от края на юни, допълва RBK

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!