Нов опит днес да заработи парламентът. Ще се случи ли?

Народното събрание е насрочено да заседава от 9:00 ч. днес, пше на сайта на институцията. Това може да стане само, ако депутатите пожелаят да влязат в Пленарна зала. Вчера до нужни кворум не се стигна. Заради това пропадна и заседанието.

В пленарната зала не влязоха народните представители от ГЕРБ-СДС, които имаха заседание на парламентарната си група в централата на партията, припомня БТА.

След втория опит за регистрация, в 9:30 ч., в залата бяха едва 62-ма депутати от необходимите 121.

Проектът на програма за работа на депутатите предвижда в петък да бъде обсъдено ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката.

Президентът наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 година. Измененията бяха приети от Народното събрание на 5 октомври.

Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи“, писа държавният глава в мотивите си.

Президентът отбеляза, че приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени необходимите модели и прогнози, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече