Никол Пашинян: Опасността от етническо прочистване не е преминала

Армения е готова да приеме всички етнически арменци от Нагорни Карабах и вероятността те да напуснат страната се увеличава. Това заяви министър-председателят Никол Пашинян в обръщение към нацията в неделя, предава Ройтерс.

„Арменците в Нагорни Карабах все още са изправени пред опасността от етническо прочистване. През последните дни в Нагорни Карабах пристигнаха хуманитарни доставки, но това не променя ситуацията“, заяви Пашинян.

„Ако не се създадат реални условия за живот на арменците от Нагорни Карабах в техните домове и ефективни механизми за защита от етническо прочистване, тогава нараства вероятността арменците от Нагорни Карабах да видят в изгонването от родината си единствения изход“, каза още в обръщението си Пашинян.

120 000 етнически арменци от Нагорни Карабах ще заминат за Армения, тъй като не искат да живеят като част от Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване, заявиха в неделя пред Ройтерс от ръководството на отцепилия се регион.

„Нашето правителство ще посрещне с любов нашите братя и сестри от Нагорни Карабах“, каза Пашинян. Той също така заяви, че блоковете за сигурност, в които членува Армения, са неефективни, което е явна критика към Русия, тъй като тя се смята за основният съюзник на Ереван от страна на великите сили.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече