AFP: Нигер затвори въздушното си пространство само за Франция

Нигер е затворил въздушното си пространство за френски самолети, съобщи Агенция франс прес, позовавайки се на авиационния орган.

Въздушното пространство на Нигер е отворено за всички вътрешни и международни търговски полети, с изключение на френски самолети или самолети, наети от Франция, се казва в доклада. Това включва самолети, принадлежащи на Air France.

В отговор на запитване на AFP авиокомпанията заяви, че нейните самолети не прелитат над въздушното пространство на Нигер.

Преди това, на 6 септември, военният съвет на Нигер поиска от Франция да определи график за изтеглянето на част от войските от страната. Става въпрос за войниците, които участват в антитерористичната операция „Бархан“, в рамките на която Нигер предоставя на френската армия модерна военновъздушна база в Ниамей за борба с екстремистите в Сахел.

Освен това на 3 септември Върховният съд на Нигер лиши френския посланик Силвен Итте от дипломатически имунитет и одобри експулсирането му от страната. Преди това, на 25 август, дипломатът е бил призован в Министерството на външните работи, но е отказал да пътува. Министър-председателят на Нигер Али Ламин Зейн нарече решението на Итте обиден акт.

На 26 юли в Нигер беше извършен военен преврат, при който беше свален про-френският президент Мохамед Базум. Армейският генерал Абдурахман Чиани се провъзгласи за нов държавен глава.

По рано през деня стана ясно, че френският президент Еманюел Макрон реши да изтегли френските посланици и военни от Нигер, а сътрудничеството между Париж и Ниамей трябва да бъде прекратено. Лидерът на страната заяви това в ефира на телевизионните канали TF1 и France 2 в неделя, 24 септември. Интервюто е публикувано от списание Politique.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!