Нигер помоли френския посланик да си иде до 48 часа. После няма да моли

Изправени пред „отказа на френския посланик в Ниамей да отговори на поканата“ на министъра за среща на 25 август и „други действия на френското правителство, противоречащи на интересите на Нигер, властите решиха да оттеглят одобрението си за Силвен Ите и да го помолят да напусне страната в рамките на 48 часа“, се посочва в съобщени, цитирано от France24.

Това решение следва поредица от враждебни към Франция изявления и демонстрации, откакто нигерийската армия свали президента Мохамед Базум, който оттогава е задържан заедно със семейството си.

Водачите на преврата обвиняват Париж, че иска да се намеси в Нигер, за да възстанови Базум с военна сила и твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация в „джоба на бившата“ регионална колониална сила Франция.

След преврата ЕКОВАС наложи тежки икономически санкции на Нигер и заплаши да използва въоръжена сила за възстановяване на конституционния ред.

Франция разполага с около 1500 военнослужещи в Нигер, които помагат в борбата с джихадистките групировки, които от години тормозят страната и региона на Сахел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!