Управляващите в Нигер заповядаха на полицията да изгони френския посланик

Военните лидери на Нигер наредиха на полицията да експулсира посланика на Франция – ход, който бележи още по-голямо влошаване на отношенията и за който френските власти твърдят, че офицерите от армията, извършили преврата в Ниамей миналия месец, не са имали право да правят.

Ръководителите на преврата следват стратегията на военните правителства в съседните Мали и Буркина Фасо, които се дистанцират от бившата колониална сила в региона на фона на вълната от антифренски настроения.

Визите на френския посланик Силвен Ите и семейството му са анулирани, а на полицията е наредено да експулсира дипломатическия пратеник, се казва в изявление на военната администрация от вторник 29 август, потвърдено като автентично в четвъртък от ръководителя на комуникациите.

Миналия петък лидерите на преврата наредиха на Силвен Ите да напусне страната в рамките на 48 часа в отговор на действията на Франция, които те нарекоха „противоречащи на интересите на Нигер“. Новите управляващи обвиняват Париж, че иска да се намеси в Нигер, за да възстанови сваления на 26 юли бивш президент Мохамед Базум с военна сила и твърдят още, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация в „джоба на бившата“ регионална колониална сила Франция.

Освен това управляващият военен режим обяви прекратяване на всички дейности на международни организации, неправителствени организации и агенции на ООН в отделни части на страната заради „настоящата ситуация със сигурността“.

През последните няколко години Нигер се сблъсква с насилие от страна на различни джихадистки групировки в югозападната част на страната, в близост до границите с Буркина Фасо и Мали, а също и в югоизточната част, непосредствено до басейна на езерото Чад и границата с Нигерия. Военните, които свалиха президента Базум, посочиха „влошаващата се ситуация със сигурността“ като една от причините за завземането на властта, но въпреки това нападенията не спряха. На 15 август 17 войници бяха убити при една атака в близост до границата с Буркина Фасо.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!