Newswek: Заради университетските протести Байдън може да изгуби значителна част от електората си

от Лазар Лазаров

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред заплахата да загуби значителна подкрепа сред младите избиратели на фона на пропалестинските протести в американските университети. Това пише американското списание Newsweek.

Отбелязва се, че пропалестинските протести, които могат да предизвикат най-сериозно безпокойство за президента от гледна точка на политиката спрямо Близкия изток, може да са в Джорджия – щатът който му помогна да спечели мандата си в Белия дом преди четири години.

Байдън е изправен пред сериозна реакция от страна на младите гласоподаватели заради начина, по който се справя с войната между Израел и Хамас. От октомври насам движението в подкрепа на Палестина е завладяло университетските кампуси, а миналата седмица студентските демонстрации попаднаха в националните вестници, след като разчистването на „Лагер за солидарност с Газа“ в Колумбийския университет разпали протести на солидарност в цялата страна, се казва в материала.

Както отбелязва списанието, възмущението от отговора на Байдън на кризата в Близкия изток застраши подкрепата му от страна на младите избиратели – ключова група за демократите. Близо 60 % от избирателите на възраст между 18 и 29 години са гласували за Байдън на изборите през 2020 г., а 61 % от завършилите колеж са го подкрепили, сочи анализ на американския изследователски център Pew Research Centre.

След значението ѝ за победата на Байдън през 2020 г., Джорджия ще бъде критичен щат, който да се наблюдава в надпреварата през ноември. Но, въпреки че щатът е станал по-син през последните години, данните за регистрацията на гласоподавателите от Службата на държавния секретар показват, че избирателите от поколението Z могат да представляват проблем за Байдън в щата.

Според данните на щатския секретариат жителите на Джорджия на възраст между 18 и 24 години са най-голям брой регистрирани гласоподаватели от всички възрастови групи. Към неделя 873 556 регистрирани гласоподаватели са в най-младата възрастова категория. Втората по големина възрастова група е от 30 до 34 години със 789 203 регистрирани гласоподаватели, следвана от тези на възраст от 25 до 29 години със 775 901 регистрирани гласоподаватели.

За сравнение има само 673 703 регистрирани избиратели на възраст от 75 до 100 години и само 435 274 регистрирани избиратели в категорията от 70 до 74 години, отбелязва Newsweek.

Одри Хейнс, професор по политически науки в Университета на Джорджия, коментира пред изданието, че значителният брой млади избиратели, които са се регистрирали в щата, е резултат от две усилия. Едното идва от демократа Стейси Ейбрамс по време на кандидатурата й за поста на губернатора, а другото е от работата на бившия републикански сенатор Кели Льофлър с политическа организация Greater Georgia.

Отбелязва се, че в Джорджия е особено трудно да се определи как ще гласуват избирателите, тъй като няма данни за партийната им принадлежност.

„Повечето млади гласоподаватели са склонни към прогресивни идеи, но със сигурност то не важи за всички, а в Джорджия по-трудният въпрос е, че дори младите гласоподаватели републиканци може да обичат губернатора Кемп, например, но да не подкрепят Тръмп. Така че прогнозата е по-трудна“, смята Хейнс.

В Джорджия пропалестински демонстрации са проведоха в университета Емори, държавния университет Кенесоу, Техническия университет на Джорджия, университета на Джорджия и Държавния университет на Джорджия. Няколко протестиращи студенти бяха арестувани.

„Макар че според проучванията на общественото мнение по-младите гласоподаватели са обезпокоени и разгневени от усилията на администрацията на Байдън за справяне с войната в Близкия изток, до ноември нещата може да се променят, като гневът им може да отслабне или се засили“, посочи Хейнс.

Критично припомня, че наскоро публикувано проучване на телевизия CNN показва, че 81% от хората на възраст между 18 и 34 години не одобряват начина, по който Байдън се справя с конфликта в Близкия изток – най-високият рейтинг на неодобрение по този въпрос във всяка възрастова група. И въпреки че Доналд Тръмп води пред Байдън само с 5 процентни пункта като цяло, той води пред Байдън с огромните 11 процента сред избирателите на възраст от 18 до 34 години.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!