Newsweek директно: Мисленето, че Русия е слаба, не помага! Киев ще бъде принуден да се съгласи на сделка при условията на Москва

от Лазар Лазаров

Трудната ситуация на фронта и нестабилната вътрешна ситуация ще доведат до това, че Киев ще трябва да се съгласи на мирно споразумение с Москва при руски условия. Това пише американското списание Newsweek, позовавайки се на данни на западни анализатори от Международната кризисна група (ICG).

Sпоред ICG Украйна и нейните съюзници трябва да действат бързо, за да гарантират, че нейните войски разполагат с оръжия и обучение за борба с Русия, или Киев може да бъде принуден да сключи сделка за прекратяване на войната, която устройва руския президент Владимир Путин.

„Твърде дълго съюзниците се придържаха към магическото мислене за слабостта на Русия и способността на Украйна да принуди Кремъл да започне преговори с успех на бойното поле“, заяви Алиса де Карбонел, заместник-директор на програмата на ICG за Европа и Централна Азия, пред Newsweek в коментари по имейл.

Докато Киев и Москва се надяват, че противникът им ще предложи големи отстъпки в замяна на мир, Украйна трябва да подготви достатъчно войски и да изчака поддръжниците ѝ да ѝ предоставят оръжията, необходими за водене на дълга война, се казва в доклад на мозъчния тръст Crisis Group, публикуван във вторник.

В доклада на ICG се отбелязва, че 2023 г. „подчертава значителни слабости в играта на Киев“ и че подкрепата на Запада не може да бъде гарантирана, особено предвид политическата поляризация по отношение на помощта в САЩ.

„Ако САЩ намалят помощта си, Европа ще трябва да запълни празнините“, се казва в доклада. „Макар че увеличава капацитета си за това, все още има да изминава доста дълъг път“, отбелязват обаче експертите.

„Ако Украйна и нейните поддръжници не предприемат бързи действия, за да разрешат проблемите, Киев може да няма друг избор, освен да сключи сделка при условията на Русия“, подчертава Международната кризисна група.

„Дори ако подобна сделка сложи край на сраженията в краткосрочен план, тя би имала „огромна цена не само за Украйна, но и за европейската сигурност“, посочва ICG.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!