New York Times разкри таен затвор на ЦРУ, в който погазват правата на затворниците

от Лазар Лазаров

Литовските власти не искат да кажат, че на тяхна територия е имало таен затвор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, тъй като имат тесни връзки със САЩ. Това съобщава американският вестник The New York Times (NYT), като се позовава на експерти, предаде Независимая газета.

Както посочва Кенстутис Гирнюс, изследовател от Вилнюския университет, съществуването на такава институция „не е това, за което искат да говорят тук“. Според него една от главните причини за това е зависимостта на Литва, като страна членка на НАТО, от Съединените щати по въпросите на сигурността.

Освен това, посочва вестникът, Литва не желае да възобнови разследването за средствата, предназначени за издръжката на затвора и пропилени за други цели.

Отбелязва се, че през януари Европейският съд по правата на човека постанови, че Литва, в която се намира затворът на ЦРУ, е нарушила правата на човека. Републиката загуби няколко съдебни дела от бивши затворници от това тайно съоръжение, които са били настанени там като част от разследването на САЩ на атентатите от 11 септември 2001 г.

Въпреки заключенията на ЕСПЧ Вилнюс не признава официално, че на територията на Литва е имало таен затвор на ЦРУ.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!