New York Times: Пукнатините в украинското ръководство вече са видни за всички

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

New York Times твърди, че в украинското ръководство има нарастващи разломи, като се позовава на неотдавнашните публични критики на администрацията на президента Володимир Зеленски към висшия военен командир на страната Валерий Залужний. Миналата седмица генералът заяви, че конфликтът с Русия е стигнал до задънена улица и че никоя от страните няма да постигне значителни успехи в скоро време.

В статията си от събота New York Times твърди, че публичният упрек „сигнализира за зараждащ се разрив между военното и цивилното ръководство в и без това труден за Украйна момент“. Според вестника слуховете за напрежение между Зеленски и Залужний се носят в Украйна вече повече от година. Въпреки това, заместник-ръководителят на президентската канцелария Игор Жовква, който в събота се скара на командира заради неотдавнашната му статия за The Economist, може би за първи път е разкрил този разрив, предполага New York Times.

Администрацията на Зеленски публично критикува Залужний, след като в своя статия за британското списание той предупреждава, че воюващите страни са се озовали в „патова ситуация“, сравнявайки ситуацията с Първата световна война. Генералът прогнозира, че украинската армия едва ли ще успее да направи „дълбок и красив пробив“, освен ако поддръжниците ѝ не ѝ предоставят по-модерно въоръжение.

Коментирайки статията на Залужний, Жовква заяви, че „последното нещо, което бих направил, е да коментирам за пресата какво се случва на фронта и какво може да се случи на фронта“. Служителят изказа предположение, че подобни разкрития са в полза на Русия. Той твърди, че е получавал телефонни обаждания от неназовани западни служители, които са били в паника и са се интересували дали Киев „наистина е в задънена улица“.

По време на пресконференция в събота Зеленски също даде да се разбере, че не смята фронта за патова ситуация.

Публичната размяна на мнения дойде на фона на тежките загуби и скромните успехи, които украинската контраофанзива, започнала в началото на юни, е донесла до момента. Според оценките на руския министър на отбраната Сергей Шойгу оттогава Киев е загубил до 90 хил. военнослужещи.

Украинското ръководство признава, че операцията не протича толкова гладко, колкото е планирано – обстоятелство, което според Зеленски се дължи на недостатъчната помощ от страна на Запада.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!