New York Times описа схемата, кога и с кого Белият дом планира да заграби руските $300 милиарда

Белият дом

САЩ започнаха да обсъждат със съюзниците си възможността да използват замразените руски активи в помощ на Украйна. Това съобщи The New York Times на 21 декември, като се позова на източници сред американски и европейски официални лица.

Администрацията на Байдън е започнала СПЕШНИ разговори със съюзниците за използването на средствата за подпомагане на военните усилия на Украйна в момент, когато финансовата подкрепа намалява„, се казва в публикацията.

Според източниците на вестника Белият дом „тихо сигнализира“ подкрепата си за използването на руските активи на фона на конгресмените, които все повече подкрепят законодателна инициатива за съответното решение.

Изданието пише, че през последните седмици са се засилили дискусиите по линия на финансовите министри, дипломатите и юристите. Както посочва вестникът, Вашингтон оказва натиск върху Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония да представят стратегия ДО 24 февруари.

В същото време подробностите на стратегията продължават да се обсъждат разгорещено.

Политиците все още не са решили дали руските средства ще отидат ДИРЕКТНО в Украйна, или могат да бъдат използвани по други начини.

Освен това засега не е ясно дали Киев ще може да изразходва тези средства за военни нужди или използването им ще бъде ограничено до възстановяване и икономическа подкрепа.

Ню Йорк Таймс съобщи още, че западните държави разглеждат използването на руски активи като инструмент за оказване на натиск върху Москва да преговаря за прекратяване на украинския конфликт.

Предишния ден Financial Times писа, че западните държави може да се опитат да легализират замразените руски активи, като се признаят за жертви на конфликта в Украйна.

На 12 декември Европейската комисия одобри мерки за „БЛОКИРАНЕ“ на постъпленията от замразените активи на руската централна банка (ЦБ).

На 6 декември членът на Комитета на Държавната дума по въпросите на промишлеността и търговията Алексей Канаев заяви, че незаконно замразените руски активи трябва да бъдат върнати изцяло под руска юрисдикция, защото в противен случай това би било „обикновенна кражба“ на руски средства.

Канаев напомни, че Руската федерация също има замразени активи в отговор на недружелюбни действия на западни държави.

На 8 ноември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще разработи ответни мерки заради одобрението от Конгреса на САЩ на проекта за прехвърляне на замразени руски активи на Киев.

През май миналата година Песков заяви, че конфискуването на руски активи в полза на Украйна би било кражба.

През март 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че със замразяването на руските резерви Западът не е изпълнил задълженията си към Русия и е поставил черта под надеждността на нейните валути.

По същото време ръководителят на руското министерство на финансите Антон Силуанов заяви, че западните държави са замразили около 300 млрд. долара от руските валутни резерви, което е около половината от техния обем. Според него Западът е започнал икономическа война срещу Русия.

Западните страни засилиха санкционния натиск върху Русия във връзка със специалната операция за защита на Донбас. Решението за започването ѝ беше обявено на 24 февруари 2022 г. след изострянето на ситуацията в региона. Скоро Европейският съюз одобри решението за замразяване на активите на Централната банка.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!