New York Times: Настъпва разминаване в интересите между САЩ и Украйна

от Лазар Лазаров

В момента приоритетите на САЩ и Украйна се разминават, тъй като Киев „няма какво да губи“, а Белият дом се опасява от ядрена ескалация на конфликта. Това съобщи американският вестник The New York Times, позовавайки се на съветници на американския президент Джо Байдън, предаде Известия.

Отбелязва се, че те признават това състояние на нещата в лични разговори.

По думите на съветниците на Байдън в случая с разрешението му да използва американско оръжие за удари по руската територия, граничеща с Харковска област, става дума по-скоро за изключение от правилото, отколкото за промяна в общата позиция на Вашингтон по отношение на ударите срещу Русия. 

След това украинският президент Владимир Зеленски продължи да търси премахване на всички подобни ограничения, посочва вестникът.

Според Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, подобни усилия на украинския лидер „не са били шок за никого“. Въпреки това политиката на САЩ за „удари с далечен обсег в Русия не се е променила“.

По-рано през деня Кърби заяви, че САЩ са разрешили на украинските въоръжени сили да използват „точкови и ограничени“ американски оръжия за удари по руска територия. Според него САЩ са готови да обсъдят с Украйна разширяването на географията на подобни удари.

Преди това, на 30 май, вестник Politico съобщи, че Байдън тайно е позволил на Украйна да използва американски оръжия на руска територия, като одобрението се разпростира до регионите на Руската федерация, граничещи с Харковска област. В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по този начин САЩ са се признали за съучастници в престъпленията на Киев.

Както съобщи Критично по-рано,  руският президент Владимир Путин коментира направените на Запад предложения да се позволи на Украйна да удари Руската федерация, като призова страните от НАТО да помислят „с какво си играят“ в конфликта с Русия. Той отбеляза, че страните от НАТО трябва да помнят своята малка територия с гъсто население.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!