New York Times пише, че Украйна може да поиска вече примирие с Русия

от Лазар Лазаров

Офанзивата на руските въоръжени сили (ВС) срещу Харков може да принуди украинското ръководство да се съгласи на примирие с Русия. Това съобщи американският вестник The New York Times (NYT), предаде ТАСС.

Както отбелязва изданието, настъплението на руските войски към Харков може напълно да деморализира украинците и техните съюзници. По-специално, те могат да останат с впечатлението, че след две години в зоната на СВО, стотици хиляди жертви и похарчени милиарди долари, „не се е променило много“ в положението на територията на военните действия. 

Това от своя страна ще доведе до засилване на натиска върху украинското ръководство да се договори за примирие с Русия, смята изданието.

Командирите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се обвиняват взаимно за пораженията в района на Харков, пише още вестникът.

Според информацията украинските войски отстъпват в някои райони край Харков. Както  пише вестникът, много украинци смятат, че позицията на страната им в конфликта с Руската федерация значително се е влошила.

„Военни експерти твърдят, че руското настъпление е поставило Украйна в много опасна ситуация. От месеци украинските войски се оплакват от остър недостиг на боеприпаси – изострен от неразбориите в Конгреса на САЩ, които забавиха доставката на ключови оръжия. А украинските войници по всичко личи, че са изтощени„, се казва в материала на NYT.

На 11 май руското министерство на отбраната съобщи за освобождаването на няколко населени места в Харковска област. Ръководителят на нейното военно-гражданско управление Виталий Ганчев каза пред ТАСС, че украинските въоръжени сили са се окопали в населените места в посока Харков, но под натиска на руските военни няма как да не отстъпят.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!