Нетаняху си замълча за удара над болницата. Байдън го увери: САЩ не смятат, че е Израел

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Al Jazeera: Най-малко 800 убити при израелска въздушна атака срещу болница в Газа. ОБЗОР

Съединените щати не смятат, че Израел е отговорен за удара по болницата в Газа, при който загинаха стотици хора. Това заяви американският президент Джо Байдън на среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Тел Авив, пише ТАСС.

Американският лидер също така увери Израел в непрекъснатата си подкрепа и сравни палестинското движение Хамас с терористичната групировка „Ислямска държава“.

ТАСС събра основните изявления на Байдън и Нетаняху.

Относно случилото се в Газа
Нетаняху не спомена удара по болницата във встъпителната си реч. Байдън, от друга страна, заяви, че е дълбоко разгневен от случилото се, но не държи Израел отговорен: „Въз основа на това, което видях, изглежда, че това е направено от другата страна, а не от вас.“

Относно подкрепата за Израел
Американският лидер заяви, че е дошъл в Тел Авив „по една проста причина“: „За да може народът на Израел, за да може целият свят да види, че Съединените щати подкрепят Израел“. Той заяви, че посещението на държавния секретар Антъни Блинкен е недостатъчна проява на солидарност при сегашните обстоятелства.

Съединените щати, увери Байдън, ще гарантират, че Израел разполага с всичко необходимо, за да се защитава: „Тъй като Израел трябва да продължи да отговаря на нападенията, мисля, че трябва да продължите да се уверявате, че разполагате с всичко необходимо, за да се защитавате. И ние ще се погрижим за това.“

Нетаняху благодари на президента на САЩ за подкрепата, включително за изпращането на две групи самолетоносачи в региона. Той заяви, че сътрудничеството между двете страни е достигнало „наистина безпрецедентно ниво в историята“.

Относно сравняването на Хамас с ИД
Байдън сравни Хамас с „Ислямска държава“: „Те са извършили злини и жестокости, след които ИД изглежда малко по-разумна“.

Според оценката на американския президент Хамас „не представлява целия палестински народ“ и е донесъл само страдания на палестинците. Той също така припомни, че повече от 1300 души, включително 31 американци, са станали жертви на нападението срещу Израел.

Нетаняху сравни действията на палестинското движение с престъпленията на нацистите и призова да се обединят срещу Хамас: „Точно както цивилизованият свят се обедини, за да победи нацистите, и се обедини, за да победи ИД, цивилизованият свят трябва да се обедини, за да победи Хамас.“

Отмяна на срещата на върха в Аман
Байдън трябваше да се отправи от Израел към Йордания, където беше планирана четиристранна среща на върха с йорданския крал Абдула II и президентите на Египет и Палестина Абдел Фатах ас Сиси и Махмуд Абас.

Срещата беше отменена след удара по болницата „Ал-Ахли“ в Газа: според йорданския външен министър Айман Хюсеин Абдула ал-Сафади срещата на върха нямаше да помогне за спиране на войната.

Белият дом обаче съобщи, че Байдън е щял да се обади на египетските и палестинските лидери, докато лети от Израел за Съединените щати.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!