Нетаняху: Ще спечелим срещу Хамас, ако трябва да застанем срещу целия свят!

Израел трябва да спечели битката срещу палестинското движение Хамас и възнамерява да застане твърдо срещу целия свят, ако е необходимо. Това изявление направи премиерът Бенямин Нетаняху на конференция вечерта в събота, 11 ноември, пише Известия.

Той отбеляза, че международният натиск и всякакви фалшиви обвинения срещу Израел няма да повлияят на „постоянството да се защитаваме“.

Освен това Нетаняху посочи, че френският президент Еманюел Макрон е направил фактическа и морална грешка, като е призовал Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) да прекратят огъня. Хамас е този, който пречи на евакуацията на цивилни, а не Израел, обясни премиерът.

Не Израел е разположен в болници, училища, UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток – бел. ред.) и агенциите на ООН, а Хамас. Следователно не Израел, а Хамас е отговорен за щетите на цивилните“, каза Нетаняху, цитиран от The Times of Israel в неделя, 12 ноември.

Нетаняху също предупреди, че тази тактика на използване на цивилни като прикритие може да се разпространи.

И казвам на президента на Франция и на другите ни приятели – това ще стигне и до вас“, подчерта политикът.

По-рано, на 11 ноември, Макрон каза, че действията на ИД, които атакуват ивицата Газа, убивайки цивилни, са нелегитимни и „нямат оправдание“. Според него в настоящата ситуация на хуманитарна криза е необходимо първо да се въведе хуманитарна пауза и след това прекратяване на огъня.

Ситуацията в Близкия изток ескалира сутринта на 7 октомври, когато движението Хамас подложи израелска територия на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа и нахлу в граничните райони в южната част на страната. Същия ден Израел започна да отмъщава срещу цели в ивицата Газа.

По последни данни броят на загиналите в ивицата Газа е над 11 хиляди души , а други 27,5 хиляди са ранени. От израелска страна са убити 1405 души , а други 5,6 хиляди са ранени.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!