Нетаняху се закани да отговори за атаката на Западния бряг, Газа, Ливан, Йемен, Сирия и Иран. Там празнуваха

Обзор

Празненства на араби след ракетната атака на Иран над Израел

Бенямин Нетаняху се закани да отговори за атаката на на Западния бряг, Газа, Ливан, Йемен, Сирия и Иран. Там празнуваха

Израел се закани да отвърне на Иран за ракетната атака, която се случи снощи, 1 октомври. Това става ясно от изявление на говорителят на армията им контраадмирал Даниел Хагари, пише The Times of Israel.

Според него е имало „малък брой удари в центъра на Израел и други удари в Южен Израел“ от общо 180-те балистични ракети изстреляни от Иран, защото по-голямата част от тях били прихванати от ПВО-защитата на страната, както и от съюзниците им в лицето на САШ.

КритичноБГ обръща внимание, че не така изглеждаха нещата от публикуваните видеозаписи от различни точки на Израел в социалните мрежи. На тях се виждаха редица точни попадения.

От Корпуса на стражите на ислямската революция също заявиха, че 90% от ракетите са стигнали и поразили предварително зададените цели, цитира ги Associated Press.

Хагари отбеляза, че снощната атака от страна на Иран представлява „тежка и опасна ескалация“, както и, че ще има последствия. Военният увери, че отбранителните и нападателните способности на Израел са в „най-висока степен на готовност.“

„Ще реагираме където и да е, когато и както изберем, в съответствие с директивата на правителството на Израел“, категоричен е Хагари

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че целта на иранската атака била да „убие хиляди“ израелски цивилни, което било „безпрецедентно“ и я определи като голяма грешка, заради която персийската държава „ще си плати за това“, цитиран от Associated Press.

Нетаняху заплаши още, че Иран скоро ще научи болезнен урок, точно както в Газа, Ливан и други места са научили. „Който и да ни атакува, ние ще атакуваме тях“, отсече той. По думите му, ударът на Иран се провалил, цитира думите му The Times of Israel, като уточнява, че речта на Бенямин Нетаняху е била на заседание на кабинета в „защитен бункер“.

Той се закани, че отговорът ще е навсякъде, където Израел се бори с „оста на злото“ – на Западния бряг, Газа, Ливан, Йемен, Сирия и Иран.

Според изданието „почти 10 милиона души в бомбоубежища, докато снаряди и прехващачи експлодираха в небето над него.“ Изданието вероятно доста позакръгля, защото по данни от последното преброяване, жителите на еврейската страна са 9,5 милиона, като не е възможно всички да са се втурнали под земята, защото иначе нямаше да са налице и любителските видеоклипове в социалните мрежи.

The Times of Israel пише още, че високопоставен ирански служител е заявил пред Reuters, че заповедта за ракетната атака е била дадена от духовния и върховен лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Арабското издание Аl Мayadeen потвърждава информацията, като пише, че след операцията „лидерът на революцията и на Ислямска република Иран, г-н Али Хаменей, публикува чрез акаунта си на персийски в платформата „X“ снимка, която придружава с фразата: „Победа от Бог и завоевание е близо.”

Al Jazeera пише, че след ракетната атака на Иран празненства са се провели по улиците на Техеран, Бейрут, Багдад, окупирания Западен бряг и Газа. „Хиляди хора се събраха на палестинския площад в Техеран, развявайки знамена на Хизбула, Ливан и Иран.“

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Междувременно военният министър на САЩ, шефът на Пентагона, Лойд Остин написа в своя акаунти в Х, бившата социална мрежа Туитър, че е разговарял с израелския си колега Йоав Галант след „възмутителния акт на агресия от страна на Иран срещу Израел.“ Двамата, по думите му, си изразили взаимна признателност за координираната отбрана на Израел срещу близо 200 балистични ракети, изстреляни от Иран“ и се разбрали да продължат да си поддържат контакт.

Любопитното е, че Остин казва, че ракетите били „близо 200“, говорителят на израелската армия контраадмирал Хагари „общо 180-те балистични ракети“, а снощи израелските издания ги сметнаха „близо 500“, а арабските източници над 500.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ИЗВЪНРЕДНО: ИРАН ИЗСТРЕЛЯ 500 РАКЕТИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ. В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЯТ СИРЕНИ. Ударен е Тел Авив!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!