Нетаняху поиска ново НАТО между Израел и САЩ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, говорейки на съвместно заседание на Сената и Камарата на представителите на САЩ, призова за създаването на съюз за сигурност в Близкия изток, подобен на НАТО в Европа.

След Втората световна война Съединените щати създадоха „алианс за сигурност в Европа, за да се противопоставят на нарастващата съветска заплаха“,

а днес „Америка и Израел могат да създадат съюз за сигурност в Близкия изток, за да се противопоставят на нарастващата иранска заплаха“, каза израелският премиер.

„Всички страни, които са в мир с Израел и които ще бъдат в мир с Израел, трябва да бъдат поканени в този съюз“, добави той.

Според Нетаняху новият съюз „трябва да бъде продължение на Споразуменията на Абрахам и следователно трябва да се нарича Алиансът на Авраам“.

Споразуменията Авраам за нормализиране на отношенията между Израел и Бахрейн и ОАЕ бяха сключени през септември 2020 г. във Вашингтон от израелска страна с посредничеството на Съединените щати. Впоследствие Мароко и Судан обявиха нормализиране на отношенията с еврейската държава. Преди мира с Бахрейн и ОАЕ Израел имаше дипломатически отношения само с Египет и Йордания от арабските страни

Източник: ТАСС

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!