Нетаняху: Иранската ислямска република ще падне по-рано, отколкото хората си мислят

The Jerusalem post

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Нетаняху: Иранската ислямска република ще падне по-рано, отколкото хората си мислят

Бенямин Нетаняху твърди, че режимът на Иран скоро ще падне и предвижда бъдещ мир между Израел и свободен Иран на фона на докладваните удари на ЦАХАЛ срещу цели на Хизбула, пише израелското издание The Jerusalem post.

Ислямската република ще се разпадне по-рано, отколкото хората си мислят, и иранският народ ще бъде свободен, проправяйки пътя за отношенията между тези две древни култури, каза премиерът Бенямин Нетаняху в понеделник.

„Когато Иран най-накрая е свободен и този момент ще дойде много по-рано, отколкото хората си мислят – всичко ще бъде различно“, каза той.

„Когато този ден настъпи, терористичната мрежа, която режимът изгради на пет континента, ще фалира, ще бъде разбита“, обясни Нетаняху, добавяйки, че Иран ще процъфтява както никога досега.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала, убит при въздушна атака от ЦАХАЛ, Израел в Бейрут

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала, убит при въздушна атака от ЦАХАЛ, Израел в Бейрут

Той говори две седмици след поредица от удари на IDF (ЦАХАЛ), които елиминираха командната структура на Хизбула, включително нейния лидер Хасан Насрала.

Интензивните бомбардировки на IDF срещу цели на Хизбула се разглеждат като завоалирано предупреждение към Иран. Самият Нетаняху отправи редица много публични заплахи срещу Иран, пише още The Jerusalem post.

„Няма място в Близкия изток, което Израел да не може да достигне“, каза Нетаняху в понеделник. „Няма къде да не отидем, за да защитим нашите хора и нашата страна.

В понеделник той публикува изявление на английски, насочено към иранския народ, обяснявайки, че „в този ключов момент искам да се обърна към вас – народа на Иран. Искам да го направя директно, без филтри, без посредници.

„Всеки ден виждате режим, който ви подчинява, прави пламенни речи за защита на Ливан, защита на Газа. „И все пак всеки ден този режим потапя нашия регион все по-дълбоко в мрак и по-дълбоко във война“, каза той.

„С всеки изминал момент режимът ви приближава – благородния персийски народ – към бездната“, заключи израелския премиер обръщението си към иранския народ.

Нетаняху каза, че вярва, че повечето персийци са против режима

„По-голямата част от иранците знаят, че техният режим не се интересува ни най-малко от тях“, каза Нетаняху.

Този режим е пропилял милиарди долари за безсмислени войни, вместо да инвестира в икономиката и бъдещето на страната, обясни той.

„От Кум до Исфахан, от Шираз до Тебриз, има десетки милиони добри и достойни хора с хиляди години история зад гърба си и светло бъдеще пред тях“, каза той,

Това бъдеще включва глобални инвестиции, огромен туризъм, брилянтни технологични иновации и мир между Израел и Иран.

Иранци веят знамето на държавата

Иранци веят знамето на държавата

Когато дойде този ден, той каза: „Нашите два древни народа, еврейският народ и персийският народ, най-накрая ще бъдат в мир.“

Междувременно днес заместник-генералният секретар на Хизбула, шейх Наим Касем, произнесе телевизионна реч, в която изрази своите съболезнования на ливанския народ и ислямската и арабската нация за смъртта на Сайед Хасан Насрала, засягайки няколко точки относно следващия етап на действия на Хизбула. Това пише Al Mayadeen.

Той подчерта, че съпротивата на групировката ще продължи срещу Израел в подкрепа на „Газа, защита на Ливан и неговия народ и в отговор на израелските атаки и убийства“.

В речта си шейх Касим потвърди, че „партията ще избере нов генерален секретар възможно най-скоро, съгласно установения механизъм“, отбелязвайки, че „изборите са лесни и ясни“.

Той подчерта, че „Хизбула“ „ще се изправи при всеки случай, ако израелците влязат по суша“, каза той и добави: „Готови сме да влезем в сухопътен конфликт с врага, ако той реши да нахлуе.“

Израелски войници

Израелски войници, атакуващи цели в ивицата Газа

„Подготвили сме се и сме уверени, че израелският враг няма да постигне целите си, а ние ще излезем победители“, продължи шейх Касем, като обясни, че „това, което партията (Хизбула) прави, е минимумът като част от плана за продължаване на битката, съгласно изготвените оценки и планове и това, което се изисква“, цитира го Al Mayadeen.

Той подчерта, че „Израел няма да успее да докосне способностите на „Хизбула“ въпреки убийствата на кадри“, като добави, че „това, което медиите му казват, че са поразили най-много способности със среден и далечен обсег, е мечта, която те не са постигнали и няма да постигнат, а врагът полудява, че не може да ни подкопае“, пише още изданието.

Шейх Касим отбеляза, че Съединените щати „подкрепят Израел във всичките му кланета чрез откритата подкрепа, която му оказват“, и добави, че „Израел извършва кланета във всички райони на Ливан, така че да не остане къща, в която да няма следи от израелската агресия“, добавя медията.

„Победата е наш съюзник“

Кратер образуван от бомбата пусната над бункера на Хасан Насрала в Бейрут

Кратер образуван от бомбата пусната над бункера на Хасан Насрала в Бейрут

В същото време обаче шейх Касем обеща, че „този велик народ, който е устоял на трудните задачи, устоя и сега и ще победи, както през 2006 г. срещу израелския враг“.

„Всичко, през което преминахме от пейджър устройствата, свидетелството на лидерите и свидетелството на великия лидер, щеше да разклати армиите, но ние продължихме и продължаваме със саможертвата“, завършва шейх Касим, цитиран от Al Mayadeen.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!