НЕкоалицията в ледена епоха. Колелата скърцат

Избори 2 в 1 все по реалистичен сценарий?

Ледена епоха в НЕкоалицията

Доверието е паднало до ледена епоха и не съм оптимист, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на комуникацията с ППДБ пред целия актив на младежкия ГЕРБ по време на национална среща в Плевен на 25 февруари, писа Труд в свой обзорен материал по темата.

Депутати на партията с многогодишен опит бяха категорични пред “Труд news”, че вариантът за избори 2 в 1 става все по-реален. 

Защо колелата в НЕкоалицията скърцат?

ГЕРБ втвърдиха тона към партньори си в НЕкоалицията от ППДБ и след изявлението на Борисов вече настояват за разделяне на министерствата на реципрочен принцип – министър на ГЕРБ, зам.-министър на ППДБ и обратно. “Ще разделим всичко 50:50. Или както пише в меморандума: “Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите на Европарламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори”, отсече пред своите Борисов.

Междувременно от ППДБ обясниха, че Николай Денков ще подаде оставка на 6 март, защото ротацията може да се случи след преговори, а меморандумът с условията е “точно основа за това”.

Юристи посочиха пред “Труд news”, че предсрочни парламентарни избори заедно с европейските означава президентът Румен Радев да обяви датата 9 юни за парламентарните избори най-късно на 9 април, като преди това е приета оставка на правителството от парламента, проведени са процедурите в Конституцията за връчване на мандати за съставяне на правителство и консултациите с парламентарно-представените партии.

С промените в Конституцията Радев няма да може да посочва произволно служебен министър-председател. Много вероятно е поради несъвместимост на длъжностите за служебен премиер с част от постовете, изброени в Конституцията, за такъв да бъде назначен точно председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, коментираха юристи. Спорът е дали парламентът ще трябва да избере нов председател, или Желязков с Председателския съвет да определи кой да го замести, защото той е служебен премиер ex officio – по задължение, коментираха пред “Труд news” конституционалисти.

Друг нов момент ще е и работата на Народното събрание, тъй като според новите текстове в Конституцията депутатите ще продължат да заседават, а техните правомощия се прекратяват с полагане на клетвата на новоизбраните народни представители. Парламентът може да реши заради предизборната кампания да е във ваканция месец преди вота и така избраниците да са в пленарна зала до 9 май. Но дори и след това няма да има пречка за извънредни заседания, ако нещо наложи това.

Оценките на министрите в правителството, които са поставени от вицепремиера Мария Габриел и премиера Николай Денков ще бъдат обявени пред политическите лидери на ГЕРБ-СДС и ППДБ до дни. Срещата в парламента все още не е фиксирана, но вероятно ще е вторник или сряда, тъй като двойката ротационни премиери е на посещения в чужбина. Докато Мария Габриел е на официално посещение в Йордания по покана на колегата си Айман Ал-Сафади за разширяването на икономическите връзки и възможностите за задълбочаване на партньорството между София и Аман в областта на иновациите и туризма, оказа се, че Денков лети за Украйна без много ясна програма.

Ротационният премиер очевидно не е успял да се вмъкне за визита в Киев за 24 февруари, когато там бяха италианският премиер Джорджа Мелони като ротационен председател на Г-7, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Белгия Александър Де Кро и премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Не е ясно и защо Денков упорства за датата 6 март да подаде оставка, при положение, че Габриел по това време трябва да е на форума на ЕНП в Букурещ заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В същото време според ППДБ можело само министърът на здравеопазването Христо Хинков да бъде сменен, защото сам не искал да е повече в здравно министерство.

КритичноБГ припомня, че оценката на министрите от кабинета, която изготвят Мария Габриел и Николай Денков, се очаква да е готова днес.

Веднага след това започват разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за състава на Министерския съвет след ротацията. Това става ясно от думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в петък.

Отношенията между партньорите в управлението се обтегнаха след разпространения от ПП-ДБ меморандум, в който постът на външното министерство беше изрично записан за Николай Денков.

Мария Габриел заяви, че няма да го подпише. Анализът за работата на министрите трябва да определи кои от тях ще останат след ротацията, ако тя стане факт на 6 март.

Николай Денков и Мария Габриел

Николай Денков и Мария Габриел

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!