СКАНДАЛ! Небензя: Ракетата ударила болницата в Киев е изстреляна от норвежка установка

Вясилий Небензя, постоянeн представител на Русия в ООН

Западната ракета от зенитно-ракетната система (ЗРК) NASAMS, която порази сграда на територията на детската болница „Охматдит“ в Киев, очевидно е била изстреляна от установка, предоставена на властите в Киев от Норвегия, Русия чака реакция от норвежките власти по този въпрос. Това заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

„Очакваме реакция и от норвежките власти, които очевидно са снабдили кликата на Зеленски с тази инсталация NASAMS“, каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, свикано по искане на западни страни.

„Те ли разрешиха да бъдат използвани за атаки срещу детски болници, а също и да бъдат разположени в жилищни райони в нарушение на МХП (международното хуманитарно право – бел. ТАСС)?“

По-рано официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че ударът на западна ракета NASAMS по болницата в Охмадит е потвърден факт.

На свой ред прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че инцидентът с ракетата е планирано да се използва като фон, който може да съпътства участието на украинския президент Владимир Зеленски в срещата на върха на НАТО, цитира още медията.

Украинските власти обвиниха Русия, че атакува цивилни цели в Киев, по-специално болницата Охматдит. Москва отрече твърденията, заявявайки, че са неверни, а болницата е била ударена от украинска противовъздушна отбранителна ракета.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в отговор на опитите на Украйна да атакува енергийни обекти на руска територия на 8 юли е нанесен високоточен удар по обекти на военната промишленост и авиобази на украинските въоръжени сили, като целите на удара са били постигнати. Министерството на отбраната уточни, че снимки и видеозаписи от мястото на инцидента потвърждават факта на разрушения в резултат на падането на украинска противовъздушна ракета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Захарова за ударената детска болница в Киев: Бандеровците умишлено разполагат ПВО в жилищни квартали!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!