Небензя предупреди Киев за последствията от отказ от мирни преговори

Реалностите по линията на съприкосновение в конфликта в Украйна няма да се променят в полза на киевската власт, а условията за започване на мирни преговори впоследствие ще станат различни. Това изявление направи на 18 юни постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Украйна, цитиран от Известия.

„Очевидно е, че реалностите на място, на линията на съприкосновение ще продължат да се променят не в полза на киевските власти, а условията за започване на преговори ще станат различни“, заяви дипломатът.

Според него отказът на Запада да разгледа мирното предложение на Руската федерация не е изненада, подобни действия само потвърждават неразбирането на западните държави на съществуващия политически дискурс.

„Чухме, че ръководствата на западните държави и НАТО са побързали да отхвърлят това предложение. Това не беше изненада за нас. Тези откази само потвърждават политическата слепота на западните столици“, подчерта постоянният представител на Руската федерация в ООН.

Конференцията за Украйна в Бюргенсток, Швейцария, се проведе на 15-16 юни. В резултат на конференцията беше приета декларация, която повече от десетина държави, включително членовете на БРИКС, отказаха да подпишат. Сред тях бяха Армения, Бразилия, Бахрейн, Индия и ОАЕ. Русия не взе участие в нея, като Москва редовно изтъкваше възможността за преговори.

Членовете на конференцията отбелязаха в проекта на съвместно комюнике, че постигането на мир изисква участието и диалога на всички страни в конфликта. Световните политици също така смятат, че постигането на мир е невъзможно без спазването на Устава на ООН.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!