Скоро няма да има и кой да кара влаковете на метрото в Киев

Предприятията в Украйна са изправени пред остър проблем с недостига на работна ръка и мениджърите по подбор на персонал отделят все повече време, за да намерят служители. Bloomberg съобщи това на 1 юни.

Според агенцията празнината на украинския пазар на труда е възникнала след бягството на милиони хора от страната, както и мобилизирането на годни мъже в армията и смъртта им на фронта. Икономиката на страната, която загуби една четвърт от производствения си капацитет от началото на въоръжения конфликт, рискува да отслабне още повече поради намаляващата работна сила.

„<…> Много е трудно да се избере между маслото и оръжието“, цитира агенцията думите на заместник-председателя на Националната банка на Украйна Сергей Николайчук.

Той потвърди, че работната сила е намаляла с 27% в сравнение с предвоенните нива. Вакуумът се утежнява, наред с другото, от това, че много мъже са намерили работа в сенчестия сектор на икономиката, за да не бъдат официално регистрирани и да избегнат мобилизация в армията.

Според Bloomberg недостигът на работна ръка в Украйна е „пъзел“ за украинския лидер Владимир Зеленски, тъй като този проблем не може да бъде решен с помощта на съюзници, доставящи боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

Агенцията също цитира Киевското метро, ​​което каза, че скоро ще се движат по-малко влакове в метрото на украинската столица, тъй като миграцията и наборната военна служба са причинили „значителен недостиг“ на работници.

В Николаев, според кмета на града, броят на автобусните линии е намален поради мобилизацията на шофьорите. Киевските ресторанти също страдат от недостиг на персонал, тъй като много жени, които преди това са работили като готвачки и чистачки, също са напуснали страната.

На 21 май украинските шофьори започнаха масово да отказват да извършват пътувания след закона за затягане на мобилизацията. Причината е, че се страхуват да не им бъдат връчени призовки. Както беше посочено, граничарите вече могат да проверяват документите за военна регистрация на шофьори, пътуващи в чужбина, но много от тях нямат такава от наборна служба и затова отказват да вършат работата.

Зеленски подписа закон за затягане на мобилизацията на 16 април. Документът уточнява категориите лица, подлежащи на мобилизация, и затяга наказанията за избягването й. Той обаче не предвижда разпоредби за демобилизация.

Военното положение в Украйна е в сила от февруари 2022 г. В същото време Зеленски подписа указ за обща мобилизация. По-късно Върховната Рада многократно удължи срока му на действие. Повечето мъже на възраст между 18 и 60 години имат забрана да напускат страната.

Продължава специалната операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. Решението е взето на фона на влошаващата се ситуация в региона.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!