Не били виновни украинците за падането на F-16, а „звездният“ им пилот

Изтребители F-16

Причината за катастрофата на F-16 в Украйна не била местна грешка и приятелски огън в гърба. Това става ясно от статия на Wall Street Journal, който се позовава на източник от Пентагона. КритичноБГ припомня, че първоначалната версия беше, че американската зенитна система Patriot в ръцете на ВСУ е уцелила изтребителя. Това е станало, след като сигналът, който трябва да излъва самолетът, и чрез който да бъде разпознат като свой, не бил разчетен правилно.

Веднага след позорния инцидент бе назначена комисия от Киев, която да разследва. Часове след сакатлъка Зеленски, президентът с изтекъл срок, уволни командира на украинските ВВС. Това разбира се нито върна самолета, нито загиналия пилот Алексей Мес.

Осен това се оказа, че според Washington Post, Алексей Мес е бил един от само шестимата пилоти, успели да изкласят обучението. Не само това, изданието го определя като „звездния“ пилот от първата летателна партида на украинците.

Титлата му обаче контрастира в пълен противовес с днешната констатация на Wall Street Journal, който припомняме, че цитира представители на Пентагона. Изданието е категорично, че причината за сваления изтребител е пилотска грешка, т.е. „звездния“ Мес се бил объркал.

„Причината за инцидента е недостатъчната подготовка на украинските пилоти, които са преминали ускорен курс на обучение.“

Историята още повече се заплита, защото днес разбираме, че и курсът на украинските кандидат-пилоти бил по бързата процедура, което прави всичко още по-странно и дори нелепо.

Припомняме, че всеки изтребител F-16 струва не милиони, а милиарди долари, а България е платила милиарди долари даже само за чертежите на самолетите. 

Според изданието, датските инструктори, отговарящи за обучението на украински военни пилоти, „първоначално са изразили съмнения относно готовността на някои пилоти“. Ние си задаваме въпроса, ако „звездния“ Мес падна при първия полет, какво да очакваме от останалите общо пет?

Wall Street Journal пояснява, че обучението за пилотиране на F-16 включва продължителна тренировъчна програма, която може да отнеме месеци. След нея пилотите преминават допълнително обучение в рамките на своите звена, и чак накрая можело да бъдат готови за изпълнение на бойни мисии.

По-интересното е, че чрез статията на Wall Street Journal, Пентагонът прехвърли горещите кестени за резила с падналия F-16 в полето на украинците!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!