Назряващата финансова катастрофа тласка Запада в истерия

Дмитрий Косирев, РИА НОВОСТИ

Долари

…И тогава цялата американска финансова система се срива. Да, през 2024 г. И тогава световната система ще се срине в по-голяма или по-малка степен. Какво ще се случи тогава? Тук има много уговорки. Това е само сценарий, а не предупреждение за това, което със сигурност ще се случи. По принцип финансистите са свикнали с подобни страшни истории, те постоянно държат в главите си и обсъждат подобни сценарии за тотален колапс в своя кръг, вероятно защото твърде добре знаят какво представляват парите. А те – по същество са обещание да се даде на човек нещо, от което се нуждае, при представяне на някаква хартия или число на екрана. Това е нещо страшно. Защото изведнъж може да не ви ги дадат.

Хонконгското списание Asia Times е започнало интересен проект: анонимен „американски дипломат“ в статия след статия описва твърде възможния срив на финансовата система на страната си. Важно е обаче да се разбере какво общо имат Азия и един от нейните финансови центрове – Хонконг, но на това ще се спрем по-късно. Засега – за полезните цифри и факти, посочени от анонимния човек за това колко зле са нещата.

И тук не става дума за държавния дълг на САЩ, който нараства буквално с всяка секунда (34 трилиона долара към момента на писане на статията). Става дума за това дали банките ще фалират, както стана през 2008 г., което изплаши целия свят.

Числата трептят: загубите на американските банки през третото тримесечие на миналата година, дължащи се на неемитирани ценни книжа, нараснаха с 22,5 % до 683,9 млрд. долара. Не е 34 трилиона долара, нали? Но точно такава бе динамиката, казва американският анонимен автор, която се наблюдаваше преди 2008 г.

Тоест някои ценни книжа, които са били включени в активите на банките, са се оказали силно надценени. Кои са те? Това бяха недвижимите имоти, които трябваше да отидат в банките, ако те не можеха да плащат ипотеката върху тях. А този имот е бил непродаваем и не е бил необходим.

И още една цифра: един трилион и половина е оценка на загубите на всички американски банки за по-малко от година, считано от септември 2023 г. Нека повторим: само оценка, защото точните цифри странно защо не са обявени официално.

Вестник „Азия Таймс“ дава доста интересна оценка на причините за настоящата криза. Тя е била необходима, за да не допуснат Доналд Тръмп до властта (за втори мандат) – и след това трескаво са прилагали дори не самата пандемия, а крайни мерки, сякаш за да се борят с нея (като по този начин са обезсилили икономическите постижения на Тръмп). Най-крайната мярка беше масовото прехвърляне на хора на работа от разстояние. Това предизвика революция в начина на живот. Не всички хора, работещи от разстояние, се върнаха на работните си места.

Така че това може и да не е лоша революция – краят (или пречупването) на офисната планктонна култура, за чиято уродливост е казано много. Но това доведе до по-малко нужни /излишни/ офис сгради. Никой не ги заема и те висят като мъртва тежест в балансите на банките, т.е. банките са станали по-бедни.

Анонимният автор от САЩ намеква, че за решаване на кризата трябва да очакваме от републиканското мнозинство в Конгреса да разкаже играта на сегашната власт.

Но започнахме с това, че публикациите са в Азия и, че това е от значение.

Тази зима американските финансисти организираха атака срещу акциите на китайските компании, което предизвика мощен приток на пари към САЩ (очевидно това помогна за известно време). 

Във всеки случай именно в Азия е удобно да се размишлява какво ще се случи, ако Америка се срине. Британците, например, ще бъдат в много лошо положение – това вече беше публикувано в лондонския The Guardian. Премиерът Риши Сунак (голям почитател на Америка, отбелязва вестникът) засега имитира всичко, което правят американските финансисти. И така при него се натрупват абсолютно същите проблеми, включително недвижими имоти в балансите на банките. Но ако настъпи срив, страната ще трябва да разчита повече на инвестиции и стоки от „по-авторитарни“ държави, в това число от Китай, да не говорим за другите членове на БРИКС (да, Русия също може да се окаже полезна).

С други думи, финансовите кръгове в Азия мислят за едно и също нещо – сценарии за евентуална катастрофа и варианти как да се възползват от нея.

Това е много полезен разговор, който осветлява смисъла на истерията, която се случва в западната група държави. Не става дума само за това, че там са наранени и обидени, защото на Русия ѝ е омръзнало да търпи напредването на НАТО на Изток, а Китай изпревари САЩ по отношение на икономиката.

Става дума и за финансовата катастрофа, надвиснала над главите им, която се усложнява от евентуална радикална смяна на властта в Америка. Такива ситуации са се случвали и преди и се решавали с много големи войни, но сега, както виждаме, има проблеми и с това.

И няма да е лесно да се опитат да обезвредят кризата през 2024 г., както беше през 2008 г. Тогава беше създадена Г-20, която колективно наля пари в огъня. Но сега тя /Г-20/ е разделена приблизително наполовина и е в остър конфликт. Кой и какво ще реши в крайна сметка е изключително сложен въпрос.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение на сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!