Най-голямата авиокомпания в Европа оскъпява всички билети с екотакса до 72 евро

Луфтханза (Lufthansa Group), най-голямата авиокомпания в Европа, въвежда т.нар. екологична такса в размер до 77,20 долара (72 евро) на билет на полет, за да покрие част от разходите за използване на допълнителни количества екологично чисто авиационно гориво (SAF), съобщи базираната в Германия авиокомпания във вторник.

Допълнителната такса между $1,07 (1 евро) и $77,20 (72 евро) ще се прилага за всички билети, дори и предварително издадените от 26 юни 2024 г. за полети от 1 януари 2025 г. за всички 27 държави от ЕС, както и Обединеното кралство, Норвегия и Швейцария.

„Допълнителната такса има за цел да покрие част от постоянно нарастващите допълнителни разходи, дължащи се на регулаторните екологични изисквания“, се казва в изявление на Lufthansa.

Въпреки че инвестира много в нови технологии и горива, Lufthansa „няма да може сама да поеме непрекъснато нарастващите допълнителни разходи, произтичащи от регулаторните изисквания през следващите години“, се казва в съобщението.

„Част от тези очаквани разходи за 2025 г. сега трябва да бъдат покрити от новата допълнителна такса за екологични разходи.“

Още през 2022 г. друга голяма базирана в Европа авиокомпания, Air France-KLM, добави горивна такса при своите полети в Европа, за да помогне за компенсиране на нарастващите разходи за използване на по-скъп SAF.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!