НАТО започна учения в Арктика. Предстои ли сблъсък с Русия?

от Лазар Лазаров

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза. Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Войските на НАТО, кацнали в Норвегия, ще се опитат да повторят опита на руските парашутисти по време на учението на блока „Arctic Edge“, което е започнало на 18 март, заявяват експерти пред Известия.

Според тях ученията имат две цели: да се отработят варианти за бойни действия в Арктика и да се демонстрира способността на НАТО да въздейства върху Северния морски път на Русия.

„ВМС на САЩ засилват дейността си в северните райони, по-специално провеждайки учения по ракетни и торпедни стрелби. Това показва, че те сериозно разглеждат Арктика като възможно бъдещо бойно поле. Те се подготвят, разработват различни технологии, в т.ч.  операции под леда“, обяснява военният експерт Дмитрий Болтенков.

„Северният фланг на НАТО беше значително укрепен след присъединяването на Финландия и Швеция. Трябва да се отбележи, че Арктика предлага сравнително къси разстояния между САЩ, Канада, Норвегия и Швеция. Всичко това създава заплаха от север за нас ( Русия бел.ред.). Тези операциите определено трябва да са насочени срещу някого и в момента това е Русия“, посочва военният експерт Юрий Лямин.

„Западът е много притеснен от усилията, които Русия полага за развитие на Арктика, Северния морски път и икономическите дейности в региона, както и от мерките, които Москва предприема за гарантиране на сигурността. Това става все по-актуално, защото южните комуникационни линии, минаващи през Червено море, са под заплаха. Хусите правят всичко възможно, за да направят маршрута по-опасен“, коментира адмирал (в оставка) Сергей Авакянц, бивш командир на Тихоокеанския флот на Русия.

Учението на Северноатлантическия алианс Arctic Edge е част от по-широкото учение „Nordic Response“ (Северен отговор бел.ред.). Експерти, интервюирани от Известия, смятат, че Русия трябва да следи отблизо дейността, за да разбере какво точно практикува западната армия и да може да излезе с отговор на тези заплахи.

Както писа по-рано Критично, стратегическото значение на Северния морски път нараства сега, когато логистичният маршрут през Червено море вече не е безопасен поради ескалацията на военния конфликт в Близкия изток.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!