НАТО вижда риск от конфликт в Арктика заради приятелството между Русия и Китай

Близките връзки между Русия и Китай увеличават риска от конфликт със Северноатлантическия алианс (НАТО) в Арктика, пише агенция Bloomberg, цитирайки ръководителя на Военния комитет на НАТО Роб Бауер.

Както отбеляза Бауер, алиансът е загрижен за китайското военно присъствие в Арктика, предвид активно развиващите се отношения на страната с Руската федерация.

„Тясното сътрудничество между Китай и Русия в областта на енергетиката и транспорта доведе до рязко увеличаване на доставките на руски петрол за Китай през арктическите води“, каза той. Освен това адмиралът припомни новия маршрут на китайските контейнеровози към Балтийско море, минаващ през Северния морски път.

„Не можем да бъдем наивни и да очакваме, че тези нови маршрути ще се използват изключително от търговски кораби“, каза Бауер.

Той заключи, че НАТО трябва да бъде подготвена за конфликт в региона, „като се има предвид способността на Русия да действа в Арктика“. Бауер обаче посочи, че Алиансът не се притеснява, че Арктика „веднага“ ще се превърне в гореща точка.

На 17 септември, посланикът с големи правомощия в руското външно министерство Николай Корчунов заяви, че Русия ще отговори на военното укрепване на НАТО в Арктика с мерки, включително с превантивен характер.

През юли руският президент Владимир Путин припомни стратегическото значение на арктическата зона за Русия. Държавният глава обърна внимание и на факта, че подобряването на градовете в този регион зависи от решаването на проблемите в отбранителната индустрия.

Преди това, през юни, руският външен министър Сергей Лавров посочи, че действията на Запада в Арктика не са оптимистични и че Руската федерация на свой ред ще им отговори. Той подчерта, че „апетитът на НАТО нараства“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!