НАТО отговори на Кремъл дали са в пряка конфронтация

След вчерашното изказване на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, че отношенията между Русия и Северноатлантическия алианс са преминалии на ниво на пряка конфронтация, генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг отговори, че: НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна. 

Изявлението си той направи след края на двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел.

Припомняме, че Песков уточни, че „самият алианс вече е въвлечен в конфликта около Украйна. НАТО продължава движението си към нашите граници, разширява военната си инфраструктура към нашите граници“.

На това Столтенберг отговори, че НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна, както и нямало отправена молба за това. „Оказването на помощ на Украйна не ни прави част от конфликта„, добави той.

Припомняме, че преди дни обаче естонския министър на отбраната Хано Певкур заяви в интервю за австрийското немскоезично издание Die Presse,  че всички страни от НАТО вече разполагат със служители на алианса в Украйна, които обаче не участвали пряко във военни действия, тъй като са там единствено в ролята си на… съветници.

Столтенберг призна, че обстановката на бойното поле остава „сериозна“, а Украйна има нужда от повече средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и подкрепа. „Виждаме, че Русия оказва натиск по фронта и мобилизира повече войски, готова е да пожертва хора и техника за незначителни цели. Има две възможности – съюзниците да осигурят повече помощ и Украйна да си върне повече от завзетите земи; другата възможност е да не можем да направим това и Русия да продължи напред, опасността да се повиши. Единственият начин да се постигне траен и справедлив мир е в силата на украинските въоръжени сили, само така (руският президент Владимир) Путин може да бъде убеден, че няма да спечели на бойното поле и трябва да преговаря за приемливо решение, при което Украйна запазва своята независимост.“

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!