Военни от НАТО се опасяват, че руските сателити контролират техните на всички орбити

Военните от НАТО се оплакват, че руските сателити са преминали към активно маневриране в околоземното пространство. Те се опасяват, че Руската федерация ще прихваща секретни данни или дори просто ще сваля техните сателити, пише „Правда“.

Според Стефан Мил, началник на щаба на Военно-въздушните и Въздушно-космическите сили, руските „странни спътници“ вече следят движението на западните системи на всички височини, включително геостационарните орбити. „Затова Западът трябва да създаде „активна защита“, а не да позволява постоянно наблюдение от руски сателити, които „наблюдават нашите във всички орбити“, добави той.

Мил цитира движението на разузнавателния Luch („Олимп-К“), което експертите тълкуват като проследяване на френско-италианския военен комуникационен сателит Athena-Fidus. Той отбеляза, че „руският спътник маневрира към други цели“.

Според публикацията, Opex360 Olympus-K2 („Ray-5X“) наскоро се е присъединил към неговата „компания“. Москва твърди, че апаратите са геостационарни ретранслатори, но европейските експерти бързо стигнаха до заключението, че те са предназначени за прихващане на възходящите и низходящите сигнали на други спътници или дори за тяхното заглушаване.

По-рано бе съобщено, че руските Въздушно-космически сили провеждат „експерименти с орбитите на апарати на други държави“.

Разбира се, това предизвика бурно недоволство на Запад. Пентагонът обаче се оплаква от него още от 2014 г., тъй като смята, че обектът 2014-28Е е сателитен изтребител. Военният отдел на САЩ нарича Космос-2054 разузнавателен спътник, който може да унищожава, краде и изтласква американски спътници от орбита, търси „руски орбитални спътници-прехващачи (камикадзе)“ и се опитва да анализира руски ракети за унищожаване на спътници от земята или от самолети.

Както обясни пред медиите научният директор на Института за космическа политика Иван Моисеев, руските апарати са инспекционни спътници, които могат да сканират или фотографират друга техника. Те могат да се превърнат в сателити камикадзе – по-лесно е, отколкото да се насочват от Земята.

Що се отнася до следващото безпокойство на Пентагона след изявлението на руското министерство на отбраната, „американците нарочно раздухват темата, за да убедят Конгреса на САЩ и данъкоплатците да плащат още повече за разработването на космически оръжия“, заключава специалистът.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!